söndag 11 september 2011

Annie Lööf och snart regeringsombildning


De flesta har säkert noterat att Centerpartiet ska byta partiledare. Maud Olofsson ska, med stor säkerhet, efterträdas av Annie Lööf. Nyvalet av partiledare är dock inte en helt intern fråga för Centerpartiet. Som ett brev på posten kommer också förändringar i regeringen, något som i sig - rent formellt - är en fråga för statsministern. Idag spekulerar Ekot i vilka dessa förändringar i regeringens sammansättning kan bli. Ett kommentar om den där typen av inslag i medierna ger Annie svar på tal i LO-tidningen,

– Jag säger inget. Bara att jag är otroligt trött på alla spekulationer i medierna.

Jag hoppas att Annie förlåter min förmedling av spekulationer. Det handlar faktiskt inte bara om Centern utan om Sveriges regering. Det torde gå under beteckning allmänintresse. Oavsett regeringsformens stadgande av statsmininsterns överhöghet över regeringens sammansättning.

Några spekulationer är att Andreas Carlgren petas från miljöministerposten? Annie Lööf blir näringsminister och får ta över SAAB-frågor, Vattenfall och annat där Maud Olofsson har försökt sätta sin profil? Eller så får Annie till någon form av nytänk och visar sig vara en hejare på att hantera statsministern. Att Annie skulle ta för sig jordbruksfrågorna i stället för Eskil Erlandsson är väl otänkbart, utan att i sak undervärdera vikten av den portföljen. Och en annan intressant pusselbit: Kommer Anna-Karin Hatt, som varit motkandidat, att få behålla sin post i regeringen?

Möjligen arbetsmarknadsminister? Då tvingas Reinfeldt ge upp en av nyckelposterna för att illustrera den så kallade arbetslinjen. Men onekligen har Annie Lööf och centern en del tankar på området. I LO-tidningen framhåller Lööf att den svenska modellen bör lyftas tillbaka några år:

Jag vill återgå till den svenska modellen som den var före lagstiftningen 1970.

"Före 1970" kan betyda före det mesta av svensk lagstiftning på arbetsmarknadsområdet, en omvälvning som Fredrik Reinfeldt har sagt sig vara emot. Så det mesta talar för att centern behåller de nuvarande posterna med Lööf som näringsminister. Eller också har Annie Lööf hårdare nypor och mer kraft än en del har föreställt sig. Även om det nu inte handlar om statsministerposten. Men inte jordbruk, alltså.

Mer att läsa: Annie Lööf, Göran Johansson, Alliansfritt,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,