lördag 10 september 2011

Relationsgräl i (m) om miljöpartiet-äktenskap

Det förra inläggget om de miljöpartistiska kommunalrådens strävan efter ökat inflytande genom att ingå i Reinfeldts allians döpte jag till "Miljöpartiet - de blåa inte poppis i alla m-led". Som en bekräftelse på den analysen ser jag idag ett debattinlägg på Brännunkt. Moderata Studenters ordförande i Örebro, Therése Molander är minst sagt "kryddig" i sin kritik mot de partivänner som var snabba att haka på uppgifterna om de moderatvänliga i Mp. Kent Persson, Örebro, ville att Reinfeldt genast skulle ta upp samtal med Fridolin och Romson. Therése Molander skriver i ett stycke som säkert citeras flitigt idag:
När Persson går ut och uppmanar till att bilda regering med Miljöpartiet visar han inte på politiskt nytänkande eller ansvarstagande för Sverige. Det Kent Persson visar är politisk lathet, där behovet av absolut makt fått ta över på bekostnad av värderingar, ideologi och politisk kompass.
En och annan kanske tycker att det här är trista diskussion. Jag tror tvärtom att det är nyttiga för det politiska livet i Sverige. Sedan Reinfeldt skapade "sin allians" har just koalitionsbildningar på de två sidorna av blockgränsen setts som självklara. De små i allianssamarbetet tappar medan Reinfeldt växer. Därmed stärks moderaternas inflytande medan de övriga partierna har svårt att få igenom större och viktigare förslag. Demokratin behöver diskussioner som ifrågasätter när makten blir så entydigt koncentrerad. Det måste gälla även om det inte är (S) som har makten.

Det var också en avgående politker för Mp, Mikaela Valtersson, som föga förvånande gick ut med uppmaningen att söka sig till höger. Jag tror att det av olika skäl kommer att växa en starkare opinion mot detta i partiet. Främst därför att miljöpartiets väljare till mycket stor andel har mer vänster-  än högervärderingar. Men också därför att Mp har en hedervärd syn att vilja stå självständiga i politiken, möjligen det tidigare rödgröna samarbetet som undantag.

Det finns ingen anledning för oppositionen att nödvändigtvis sträva efter en "motallians" före valdagen. Miljöpartiet har all rätt att pröva sina egna bästa vägar till största politiska inflytande. Men var och en av oss som är intresserade av svensk politik måste förstås kunna kommentera den politiska utvecklingen. Och att det inom Mp finns en opinion att söka sig mot Reinfeldts allians är ett viktigt observandum. Även om det helt uppenbart finns skepsis även hos den tilltänkta partnern.

Fler som bloggar: Robert Damberg om skrämselhicka, Kristian Krassman, Martin Moberg, Peter Högberg, Lotta Olsson, Lotta Olsson2Moderata Perspektiv, (förkortat MP) Sebastians tankar, Smurfgodis, Mitt i steget, Thomas Böhlmark

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,