tisdag 6 september 2011

Viktig radikal kraft eller ren tokvänster?

61 procent av vänsterpartisterna som har svarat på SvTs undersökning vill se Jonas Sjöstedt som ny partiledare. Samtidigt verkar en majoritet också tycka att partiet ska införa det vi kan kalla "miljöpartimodellen" med delat ledarskap. Helt självklart en lösning som skulle ge kombinationen en man, en kvinna.

Nu är det inte alltid enkelt att vara vänsterpartist. Det går inte lång stund i morgonsoffan förrän Sjöstedt får frågan "Är du fortfarande kommunist": Det självklara och med säkerhet det ärliga svaret blir förstås "nej" och så en historisk förklaring och ett avståndstagande från "Stalins terror". När den bilden ständigt återkommer av partiet är det väl inte märkligt  att man inte rör sig uppåt i väljarstöd.

Men med en utgångspunkt att drömläget "alla är sossar" faktiskt aldrig kommer att inträffa kan synen på vänstern bli en annan. Partiet kan fylla en viktig funktion där partier i svensk politik inte bara samlas i den politiska mitten utan erbjuder ett alternativ som mer radikalt tar ett vänsterperspektiv på sakernas tillstånd. Kanske till och med en vänster som driver på socialdemokratin och håller en idéologisk blåslampa i baken på detsamma, självfallet med stöd också av en egen, intern socialdemokratisk idédebatt.

Ska man lyckas med det krävs bortsortering av sådant som drar ner förtroendet. Politiken måste gå ihop också ekonomiskt. Möjligen har Jonas Sjöstedt en potential att leda partiet i en sådan process. En faktor menar jag talar emot: signalerna om att vänstern framöver sätter socialdemokratin som huvudmotståndare, inte den svenska borgerligheten.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,