måndag 5 september 2011

Reinfeldts politiska ryggrad bortförhandlad

Kristofferson%20om%20regeringens%20h%C3%B6stbudget

I morgonens inlägg om alliansregeringens bordläggning av de sänkta pensionärsskatterna hade jag en antydan till det som också funnits med i dagens kommentarer om debattartikeln med detta budskap. I stället för sänkta skatter med 2 mdr för pensionärerna blir det 0,5  mdr på bostadstillägget. En del försöker hålla färgen uppe, som exempelvis bloggen "Moderata perspektiv".Visst kan man gilla den satsningen, "segern" för Hägglund, men man bör minnas att det är en fjärdedel av den satsning man ställt ut i löfte. Eller "reformambition". (totalt över tid mycket mer, ca 17 mdr)

Illa nog med sveket mot pensionärerna. Men i Nyheternas analys bidrar Ulf Kristoffersson men en analys som vidgar perspektiven, i den rikting mitt inlägg också hade. Reinfeldt lämnar sina egna principer, verkar inte längre hylla "arbetslinjen" och talar nu om att sänkt skatt för pensionärer är ett löfte som kan genomföras även om inte nya sänkningar. Vi är några som gillar lika beskattning mellan lön och pension. Men det är, som Kristoffersson antyder, "ryggraden i moderaternas politiska linje" som knäcks.

Förklaringen: Ja, också den finns i videoklippet. "Det här är viktigt för Göran" blir Reinfeldts svar.   

Efter 100 miljarder i sänkta skatter som genomfördes på den heliga arbetslinjens altare så gäller det nu att hålla Göran Hägglund och kristdemokraterna på gott humör. "Han smiter undan  det är ett högt pris Fredrik Reinfeldt betalar, konstaterar Ulf Kristoffersson och jag är mycket benägen att hålla med.

Och som en nästan bisarr avrundning på det här blogginlägget citerar jag Mia Frisk, kristdemokratiskt landstingsråd från Tenhult, som skriver.
Det tråkiga beskedet är att de tre övriga partierna i Alliansen prioriterar sänkt krogmoms istället för att sänka skatten för pensionärer
Fler som bloggarEtt hjärta rött, Iakttagaren, Sandro Wennberg, Annarkia, Edvin Alam, P-O Kjellberg, Kalles blogg, Olas tankar, LO-bloggen, Thomas Böhlmark, Martin Moberg, Kent Persson, Kristian Krassman

Mer: DNs läsare kritiska,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,