fredag 16 september 2011

Reinfeldts Halverade Arbetsbeskrivning

SvD fick till ett bättre ordmoln än jag själv...

Det är dagen efter Reinfeldts regeringsförklaring. På morgontidningarnas ledarsidor kommenteras dokumentet. Det mest anmärkningsvärda är väl, föga förvånande dock, att Svenska Dagbladets text och inte minst rubrik handlar om S-ledaren Juholt. Därtill i ganska negativa termer. Varför just SvD lägger den vinklingen just idag är lite förvånande med tanke på att man tidigare har kört artikelserie om hur lite framtid den talas i regeringspartierna och om hur den politiska verkstaden har stannat av på grund av idélöshet.

Konkurrenten Dagens Nyheter har en intressant inledning. Jämfört med förra året är regeringsförklaringen halverad i tid för uppläsning. Det papper som på något sätt är statsministerns arbetsbeskrivning har krymt ihop. Och nog var väl en stor tyngd av eftermälet igår att ord som "ansvar" fanns med nästan i löjlig volym. En medveten sak, därför att man vill värna om det förtroendekapital som finns i den ekonomiska politiken, ett förtroende som delvis har byggts upp på tidigare regeringars resultat i ekonomin.

Idétorkan och handlingsförlamningen ledde  till att Reinfeldt idag lanserade en framtidskommission, som jag i och för sig tycker mig ha hört förr. Det vill säga när Almedalsveckan startade i år...Inte undra på att jag och centerbloggaren Mikael Andersson tycker lika: det kändes som en stor gäspning.

En spännande analys är vad talet inte innehöll? Där kan listan säkert göras mycket lång. Jag hittar inget om studentbostäder, inget om hyresrätter, inget om barnkonventionen, inget ordet "äldre". "Sjukförsäkring" nämns en gång och där ger alliansen besked om ett par småjusteringar i förtydligande nu på morgonen. I ett Sverige där klyftorna ökar mellan människor borde statsministern nämna det temat. Icke. Men å andra sidan finner inte min ordsökare heller ordet "Jobbskatteavdrag" och det är  väldigt lite skatter. Det är fler än jag som saknar teman. I SvDs papperstidning säger den blivande centerledaren, Annie Lööf: ""...jag hade nog velat se än mer fokus på miljö och klimat, på den hållbara ekonomin och på grön företagsamhet".

Statsministern lade också in sin invit till bredare samarbeten i riksdagen, med "främst miljöpartiet" men även med socialdemokraterna.

Hur som helst, oavsett gäspningar eller annat: Köper man beskrivningen av regeringsförklaringen som en lista över det regeringen kommer att jobba med, så kommer det tveklöst att bli lugnare tider i regeringskorridorerna.

Mer: DN, DN2,, SvD retoriker, SvD om Reinfeldts strategi, AB; Lena Mellin, AB ledare,

Bloggat om öppnandet: Tokmoderaten, MMK, Laakso, Ett hjärta rött. Pierre Ringborg, Martin Moberg, louisep, Claes Krantz, Kent Persson, Krassman, Högberg, Mikael Andersson, Alliansfritt, Munkhammar, Thomas Böhlmark, Eget blogginlägg om M-Mp,.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,