fredag 23 september 2011

Annie Lööf börjar med splittring av alliansen i frågan om fosterhemsbarnen?

Annie Lööf, nyvald centerledare, är att gratulera till ett stort förtroende idag. Men en oerhört tuff uppgift att föra centern mot nya höjder. Eller upp ur den politiska gropen där man har hamnat i kölvattnet av allianssamarbetet. "Det blir tufft för Reinfeldt" ,förutspådde Aktuellt i kväll. Och knappt har Annie Lööf valts förrän hon i Aktuells "ja" eller "nej"-frågor svara ja på en oerhört känslig fråga för Reinfeldts regeringen. "Ska ersättningar betalas till de fosterhemsbarn som under lång tid vanvårdades och utsattes för övergrepp? Där var det ja från regeringen före sommaren men nej efter sommaren. Idag vill Annie Lööf , som första start, föra samtal med oppositionen.

Det är bra om och att Annie Lööf markerar redan från början. Och markeringen KAN tolkas som att allianssamarbetet inte kommer att vara hennes fokus utan mer se till sakfrågor. I så fall, om det leder till en uppluckring av blockpolitiken, är det bra för Sverige. Å andra sidan är det vansinnigt svårt att få grepp om vad den samlade alliansregeringen har för position i frågan eftersom man har gett olika besked, backat, vänt igen och hur det nu är.  Man ska förstås inte tro att Lööf kommer att dra centern så vansinnigt mycket i vänsterriktning, snarare tvärtom. Men en frigörelse från Alliansen och Reinfeldt är bara nyttigt för hennes parti.

Maria Larsson som är ansvarig minister och som lovade ja före sommaren men fick stryk i förhandlingarna med Reinfedlt och Borg, har på förmiddagen uttalat att hon ska ändra sig igen. Från ja, över att rösta för en politik där ersättningen till de vanvårdade inte finns med, säger hon sig nu "driva på". Men Kd verkar hålla sig inom alliansen medan Annie Lööf kanske tar steget i en handskakning med oppositionen. Det hinner möjligen ändras igen.


Mer att läsa:  AB; DN, DN2, SvD1,
Fler som bloggar: Annarkia, Krassman,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,