torsdag 22 september 2011

Troy Davis avrättad av USA - låt honom bli den sista!


I natt avrättades den morddömde Troy Davis med en giftspruta av delstaten Georgia, USA. "Jag är oskyldig, må Gud har förbarmande med er" var avskedsorden, enligt Ekot. Han blev 42 år. Dömd för 20 år sedan och nu avrättad för ett polismord där ingen teknisk bevisning har funnits. Det fanns förut nio vittnen som pekade ut Davis. Sju av dessa har tagit tillbaka sina vittnesmål. Och rättvisans "hantering" av Davis verkar ha agerat i tveksamhet långt fram mot tidpunkten för avrättningen. Troy Davis lär enligt Ekot ha fått svagt positiva besked när rätten övervägde att ompröva domen. Det blev inte så. Nu går bandet inte att rulla tillbaka, Troy Davis kan inte återuppväckas från de döda.

Vare sig jag eller andra kan med säkerhet säga att Davis är oskyldig, även om mycket talar för det. Vad jag däremot kan säga är att dödsstraffet är en skamfläck på det USA som så ofta vill framställa sig självt som demokratins högborg och frihetens främsta banérförare. Med Troy Davis död måste alla röster mot detta primitiva inslag i de amerikanska rättssystemet tala ännu högre. Låt Davis vara den sista som ni avrättade där borta.

Eller som Amnesty Sverige skriver: Sedan 1973 har 130 personer blivit släppta ur dödscell på grund av felaktiga domar i USA. Bara under 2003 släpptes 10 personer. En avrättning är slutgiltig och går inte att upphäva.

Mer att läsa: Exp, AB, SvD, DN, GP,
Fler som bloggar:  johannes blogg, Erik Laakso, Agneta Lindskog, Kulturbloggen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,