fredag 23 september 2011

Åsa Romson (Mp) ny alliansmamma, inte Annie Lööf (C) ?

I sak kan man inte ha några invändningar. Varje parti har sin fulla rätt att söka väljare man tror sig kunna vinna. Det gäller förstås också miljöpartiet som just nu gör en "omvänd nya-moderater". I stället för Reinfeldts vänsterjustering av retoriken släpar sig Mp åt höger. Det senaste "avslöjandet" i frågan kom i gårdagens Tv4-nyheter som hade fått ett papper av (Mp) där strategin beskrivs.

Att de nya språkrören har en helt annan dagordning framgick redan under almeldasveckan. I de tal som "rören" höll från scenen i Almedalen hördes knappast något om miljöfrågor. Mp har ett starkt förtroendekapital i frågan men samtidigt spelade miljö- och klimatfrågorna en mycket liten roll valet 2010. Så om man är stark i en fråga som inte betyder något (för väljarna i val av parti, alltså!) så måste man bredda sig. Sannolikt visade också Mikaela Valterssons förväntade efterlysning av samarbete med Reinfeldt att det finns skillnader under ytan i Mp. För en rad företrädare är lockelsen till maktens korridorer en väl så stark drivkraft som politiska sakfrågor, verkar det.

Själva målobjektet för Mp:s nya strategi befinner sig i Åre på stämma. Maud Olofsson har tackat för sig och kommer idag att efterträdas av Annie Lööf som har en resa när det gäller att lyfta det skadeskjutna partiet. Även här har miljöpartiet snudd på straffsparkar att dela ut. Centerpartiet vill ju beskriva sig som alliansens gröna röst. "Centerpartiet är garanten för alliansens miljöpolitik", som Andreas Carlgren med flera uttryckte det i veckan om en budget som var rensopad från miljöpolitik.

Det rödgröna samarbetet lämnades direkt efter valet. Miljöpartiet har nya "rör" som ska finna nya stigar att trampa fram på för partiet. Centern får en ny partiledare som kommer att trampa före eller efter i samma jaktmarker. Och mitt i allt detta verkar, som Sandro Wennberg berättar, moderaterna i sina interna papper beskriva mp som "till och med viktigare än några av samarbetspartierna i Alliansen".

Man kan ana en intressant politisk tid.


Mer att läsa:   Exp, AB, DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, Ekot, AB Politikerkollen, Brännpunkt,
Fler som bloggar: Mikael Andersson, Kent Persson, Martin Moberg, Röda Berget, Röda Berget2.
- Eget inlägg om Annie Lööf, Johan Hedin,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,