fredag 9 september 2011

Miljöpartiet - de blåa inte poppis i alla m-led

Ett dygn efter min egen bloggkommenterar till Dagens Samhälles artikel om moderatvänliga miljöpartister på kommunnivå, tar SvDs ledare upp frågan. Ska alltså miljöpartiet byta politisk klädesdräkt och i stället bege sig över blockgränsen och bli supporterparti till Reinfeldt? Svenska Dagbladet förefaller idag vara en tidning som svävar på små gröna moln. Ett perspektiv talas inte om i ledaren. Miljöpartiets väljare. Jag nämnde i gårdagens inlägg att de värderingar som partiets väljare ger uttryck för knappast har stöd hos de säkert makt-lockade "k-råden". När nära två tredjedelar av väljarkåren betecknar sig som "vänster" är det ett politiskt vågspel för Fridolin och Romson att ge sig av till "andra sidan".

Sedan igår har också moderater agerat för att stärka de miljöpartistiska tankarna. Moderaternas ledare i Örebro Kent Persson uppmanar Reinfeldt på Brännpunkt att bjuda in Mp. Tankarna återges också på bloggen och bland annat framhålls att
Moderaterna och Miljöpartiet har mycket gemensamt. Skolpolitiken, miljöpolitiken, integrationspolitiken, den ekonomiska politiken samt en politik för hållbar tillväxt
Reaktioner finns. På twitter ser jag starka reaktioner från några och det är möjligen så att miljöpartiet ser lockande och smakliga köttgrytor medan moderata företrädare kan känna lätta ilningar av hela diskussionen. I en kommentar lyfter också Andé Assarsson fram väljarperspektivet. Klokt.


Möjligen ser de i rubrikform: "Reinfeldt - Nu skrotar vi Förbifart Stockholm". Eller "Regeringen storsatsar på alternativmedicin". Eller varför inte "Mp svänger om kärnkraften-  vi behöver mer"

Det må vara hur det vill i den mer professionella politiska debatten. Läser man väljarundersökningar är det inte helt otroligt att ett fjärde stödparti in i Reinfeldts allians blir ytterligare en "småborgare" som drabbas av väljarflykt. Att den kraftiga majoritet av mp-väljarna som sett sig som "vänster" skulle fly till Reinfeldt är inte sannolikt. Det finns förstås andra alternativ.

Mer att läsa:
Anna Kinberg Batra flirtar med Mps gruppledare. GP, DN, AB, Exp,
Fler som bloggar: Tokmoderaten, Thomas Böhlmark, Anders Wallner, Moderata perspektiv, Mitt i Steget, Dick Bengtson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,