–Det här är skattefinansierad verksamhet och då ska man inte medvetet kunna förstöra det genom att skapa oro i systemet.Jag tycker att vården tar fel kliv om man ser det som att "skapa oro i systemet". Visst gäller även med ny teknik att saker ska hanteras seriöst och allvarligt. Men vården borde möta de alltmer informerade patienternas krav och behov i stället för att tala om förbud. Idag sägs det att 7 av 10 patienter googlar på sin sjukdom innan ett läkarbesök. I detta finns också de sociala medierna. En stor patientblogg är EDS-mamman, som bloggar om sin sjukdom och om möten med vården. Själv har jag vid något tillfälle twittrat från en vårdcentral och om det usla bemötande som jag fick. Facebook, där en så stor andel av svenska folket nu finns, är förstås också en oerhört central plats där vård och behandlingar diskuteras. Säkert nu och med stor säkerhet ännu mer framöver.
Visst är frågor om patientens integritet viktig att diskutera också när det gäller anhörigas vilja att dokumentera det de kan uppleva (eller det som ÄR) brister i vården. Om detta säger Marie Wedin:
att filma när mormor håller på att dö bara för att kunna sätta dit vården sen, det vore ju otroligt osmakligtTa gärna in de här perspektiven men se en allt mer kunnig, informationssökande och kravställande patient som en tillgång. Sjukvården bör möta de trender som växer sig starkare med att bland annat finnas på de sociala medierna med sin kompetens och där föra dialog med patienter och anhöriga.
Mer att läsa: facebook-gruppen "Vårddialogen", en plats för vårddebatt i sin linda. välkommen som "gillare" och debattör. Omvård, blogg om sjukvården,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, hälsa, sjukvård, hälsa 2.0,
Mariannesdigart · 707 veckor sedan
Patrik Göransson · 706 veckor sedan
Jaghar följt dig på Twitter sedan almedalsveckan framförallt utifrån ditt engagemang kringsociala medier. Jag håller helt med dig om att vi inom vården bör föra en dialog med patienter och närstående i de öppna social medierna. jag tycker dessutom att vi skall ta till oss dessa diskussioner när vi organiserar och utvecklar vården.
Jag arbetar för närvarande som projektledare för ett projekt inom cancerrehabilitering som dessuto har vuxit upp från "golvet". Kopplat till projektet använder vi en officiell projektblogg, bjuder in till kommunikation via officiell FB-sida samt använder mig som Twittrande projektledare (@psyprik). Syftet är att bjuda in och involvera patienter, närstående och vårdpersonal och i utbyte erbjuder vi "toktransparens". Besök oss gärna, ta plats i diskussionen och följ hur vi arbetar för att utveckla användadet av social medier inom vården.
M V H
Patrik Göransson
Peter Andersson 71p · 706 veckor sedan
Jättekul att du har "sett mig". Ska kolla in er projektblogg o Fb-sida också!! Viktigt!
hlsn
Peter
Anna Ljungqvist · 706 veckor sedan
Jag har en facebooksida "Vi som vill ha bättre smärtvård" som jag startat för att jag är missnöjd både med politikernas beslut att inte satsa på smärtvård samt personalens okunskaper inom området. Jag har själv arbeta inom vården i många år.
Många smärtpatienter behandlas fel eller inte alls inom vården och kränks på olika sätt. Det är så lätt att skriva ut piller istället för att ge dem en multidisciplinär rehabilitering. På de få smärtkliniker som finns utreder man bara smärta, man ger ingen behandling. Samtal, individuellt anpassad träning, akupunktur och massage kan t ex vara bättre än värktabletter.Vd kostar det samhället och den enskilde i form av lidande?
Se här: https://www.facebook.com/#!/group.php?gid=1171225...