måndag 12 september 2011

Hälsa 2.0 som svar på vården och nätet

Dagens Svenska Dagbladet berättar om hur patienter kollar sin läkare. Har han eller hon domar på sig från ansvarsnämnden, exempelvis. Det berättas om filmande i vården och personalen uttrycker stor tveksamhet. Marie Wedin, Läkarförbundet, menar.
–Det här är skattefinansierad verksamhet och då ska man inte medvetet kunna förstöra det genom att skapa oro i systemet.
Jag tycker att vården tar fel kliv om man ser det som att "skapa oro i systemet". Visst gäller även med ny teknik att saker ska hanteras seriöst och allvarligt. Men vården borde möta de alltmer informerade patienternas krav och behov i stället för att tala om förbud. Idag sägs det att 7 av 10 patienter googlar på sin sjukdom innan ett läkarbesök. I detta finns också de sociala medierna. En stor patientblogg är EDS-mamman, som bloggar om sin sjukdom och om möten med vården. Själv har jag vid något tillfälle twittrat från en vårdcentral och om det usla bemötande som jag fick. Facebook, där en så stor andel av svenska folket nu finns, är förstås också en oerhört central plats där vård och behandlingar diskuteras. Säkert nu och med stor säkerhet ännu mer framöver.

Visst är frågor om patientens integritet viktig att diskutera också när det gäller anhörigas vilja att dokumentera det de kan uppleva (eller det som ÄR) brister i vården. Om detta säger Marie Wedin:
att filma när mormor håller på att dö bara för att kunna sätta dit vården sen, det vore ju otroligt osmakligt
Ta gärna in de här perspektiven men se en allt mer kunnig, informationssökande och kravställande patient som en tillgång. Sjukvården bör möta de trender som växer sig starkare med att bland annat finnas på de sociala medierna med sin kompetens och där föra dialog med patienter och anhöriga.


Mer att läsa:
facebook-gruppen "Vårddialogen", en plats för vårddebatt i sin linda. välkommen som "gillare" och debattör. Omvård, blogg om sjukvården,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,