fredag 2 april 2010

Konsten att vinna framtiden - ungdomsväljarna

Aftonbladet har rubriken "Sahlin segrar". (även TV4 har mätningen) Det stämmer sett till blockkampen om förstagångsväljarna. De rödgröna får stöd av 53 procent av de som ska rösta för första gången. Reinfeldts borgerliga "samling" får 35 procent. Partimässigt får (S) i gruppen något lägre stöd än "hela väljargruppen", 32 mot 34. Att var tredje väljare är "sosse" också i ungdomsgenerationen känns helt okey. Det stora lyftet för de rödgröna beror dock på Mp:s kraftiga stöd hos de yngre. 17 mot drygt 10 procent i hela väljargruppen. Om de unga får bestämma är centern och kd före detta riksdagspartier. Piratpartiet kommer in och tyvärr också Sd.  

Att
de unga väljarna ser jobben som en av de viktigaste frågorna gynnar (S). Hade det varit 2006 borde Reinfeldt har tjänat på den då så skarpa jobbprofilen. När Sverige nu, fyra år senare har EU:s kanske högsta ungdomsarbetslöshet och en "jobbpolitik" som gett en högre andel av arbetskraften utan jobb och fler som tillhör det så kallade "utanförskapet" verkar rekylen slå tillbaks.

Mätningen
ger, som många tidigare, en signal till partierna att det inte går att hålla tyst om miljö- och klimatfrågorna om man vill ha de ungas röster. Då, före valet 2006, sa Reinfeldt att miljön inte var en moderat valfråga. Naturskyddsföreningen som granskade partierna noterade:
– Moderaterna som står för en slags miljöpolitikens absoluta nollpunkt försvårar för allianspartierna att nå överenskommelser. Vi ser att det spretar i nästan varje fråga. Moderaternas ambitioner är mycket låga och förstör möjligheterna att skapa en konsistent borgerlig miljöpolitik som vi vet att många väljare efterlyser
Även inför årets debatt ställs (m) tillsvars. Ett exempel från bloggdebatten är Alliansfritts genomgång av de borgerligas miljöbrister, som fick svar på tal av Fia Arkelsten som i sin tur får replik av Jakob Lundgren.

där kan man säkert gå igenom olika sakfrågor. Ändå känns det viktigast att ha bra koll på de värderingar som denna "Generation Y" står för. Men i de analyserna som framhåller generationen som auktoritetsotrogna, kommunikativa och emotionellt styrda tycks också en ganska bastant känsla av solidaritet och ansvar för det gemensamma finnas. En mix av samhällssyn och individuellt självförtroende som bådar mycket gott för framtiden. Om man tillhör det rödgröna laget.

Fler som bloggar
:
- Kulturbloggen kommenterar mätningen.
- Tord Oscarsson och Christina Meltin Westerlund gör detsamma.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Britta Sethson sa...

Ja hur gör ni i Stockholm. Min man och jag är ganska överens om att genom att vinna ungdomsväljarna ute i förorterna i storstäderna så vinner vi många val framöver.

Att kontinuerligt ordna möten och debatter med lokala politiker minst en gång i månaden. Från nu och framåt. Att forma en politik för dessa människor i stället för att ängsligt snegla på medelklassen i radhusen och villorna. De som är för ett solidariskt samhälle bland dessa medelklassmänniskor kommer att gilla det.
I många förorter är det inte ens hälften som röstar! sätt igång bara