måndag 4 januari 2010

Den riktiga arbet(s)linjen

Är trots ett par dagars ytterligare semester uppe med den så kallade tuppen. Sverige är i förhållande till det Mallorca jag har spenderat tiden på i två veckor ett kallt land. Mycket kallt. Men inte bara vädermässigt har kylan tagit Sverige i sitt grepp. Den som drabbats av arbetslöshet eller sjukdom har de senaste åren märkt att kylan bildligt talat gripit tag också i dem.

Det har och har haft olika förklaringar. Den främsta har handlat om en ny politik där Alliansens så kallade jobbpolitik har haft sänkta skatter i fokus. Till delar (men bara till delar) har man sökt finansiering för sina sänkta skatter. Det har de sjuka och arbetslösa fått stå för.

Att socialdemkraterna och de rödgröna återupprättar a-kassan som en del av den svenska välfärden är viktigt. Kampen för jobben står först. Men där arbetslösheten sätter in ska tryggheten finnas, på vägen till något annat jobb. Sven-Erik Österberg skriver om detta på DN Debatt. SEÖ skriver:
Sänkta ersättningar, ökad byråkrati och administrativt krångel stärker inte människors möjligheter att komma snabbare tillbaka till jobb. Men en politik som är inriktad på aktiva insatser, utbildning och praktik innebär reella möjligheter att komma i jobb.
Förslaget handlar inte bara om att komma tillrätta med alliansens felsteg och felsyn som slagit igenom i systemet. Det gäller också att äntligen stoppa det systemhelvete som många arbetslösa har mött i form av oacceptabla väntetider på ersättningar. Den arbetslöses trygghet i fokus snarare än byråkratin, kan man säga. Det är mycket välkommet.


Att stärka a-kassan som omställningsförsäkring handlar också enligt (S)-förslaget om att minska byråkratin för arbetsgivare, se till att reglerna passar dagens arbetsmarknad och att ta bort regler som diskriminerar bland annat unga: Sven-Erik skriver i artikeln:
Regeringens diskriminerande särregler för ungdomar, som trots samma avgift får en kortare ersättningsperiod, och de särskilda undantagen för föräldrar till barn under 18 år är främmande inslag i ett inkomstbortfallsbaserat försäkringssystem. 
Fler jobb genom att ta krafttag mot arbetslösheten kommer först. Men i ett välfärdsland som Sverige finnas också nästa steg: den som ändå blir arbetslös har ett trygghetssystem som stödjer, inte motarbetar, att komma tillbaks. Bra, Österberg!

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern 
- Johan skriver också

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Peter

Godmorgon och välkommen hem!Imorgon tar iaf jag sovmorgon....

mvh

Johan

Peter Andersson sa...

morgon själv och tack:-)
Bra att du förvarnar om sovmorgon..så jag också kan... :-)

p