fredag 4 september 2009

Om konsten att vara frisk när man är sjuk

Foto: Matthew Broadley

Man
, det vill säga de långtidssjuka, får vördnadsfullt niga eller bocka idag. Regeringen har observerat att man själv har stiftat lagar som skickar 50.000 människors ut i tomma intet nästa år. De blir då av med sin tidigare sjukpenning. Samma regering som stiftat hårdare lagar för den som är sjuk presenterar idag nya förslag för att "mildra effekterna" av sina egna beslut.
Det är en generös regering vi har. Den som nu ska stämplas som "frisk", trots att man är sjuk i vissa fall, får rätt till en ersättning om 223 kronor per dag som lägsta nivå. Är man med a-kassan blir ersättningen mellan 320 och 680 kronor.

Regeringen förstår människor. Att man därför har särskilda specialregler för de svårast sjuka är väl bara humant. Det behövs. Statsråden skriver på SvD Brännpunkt:
i ett fåtal fall inte är möjligt för en tidigare långtidssjukskriven att delta i verksamhet vid Arbets-förmedlingen. Detta kan exempelvis gälla om personen vårdas på sjukhus eller på annat sätt får omfattande vård i hemmet eller via sjukvården. Regeringen anser att förlängd sjukpenning i sådana fall ska kunna betalas ut
Jag tror att det handlar om det Reinfeldt talade om när han avslutade moderatstämman i Västerås. Han berättade stolt om hur statsråden hade träffat människor. Husmark Pehrsson hade fört samtal med de sjuka. Lyssnat. Fått en bild av Sverige 2009. Nu bygger man alltså broar mellan sjukförsäkring och arbetsmarknaden.

Svd skriver idag en ledare där man med besvikelse i stämman uttrycker saknad av debatten om "den lilla världen" i det civila samhället.
Vårt land har förändrats sedan dess. Trycket från offentligheten på den enskilda människan är inte längre lika stort. Men det är fortfarande väsentligt att värna om de små civila plattformar som stödjer oss på sätt som staten inte kan.
Tidningen talar om att det nu är Göran Hägglund (kd) som är hoppet när det gäller en samhällssyn där "människors vilja att också bli lämnade ifred av makten där ovan" tillåts styra politiken. Undrar av SvD tänker på de långtidssjuka?

Och arbetsmarknadsministern, Littorin, anar i Svt:s morgonnyheter att någon kan kritisera "paketet" utifrån att det ska "tvinga sjuka ut på arbetsmarknaden".
Just så.

Läs mer:
- Ekot
- Aftonbladet om paketet.

Bloggar:
- Claes Krantz: "Skattesänkningar motivet till utförsäkringen för 50000 svenskar?"
- Roger Jönsson: "Vem kan överleva på 223 kronor/dag?"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

mikael sa...

inför sosse modellen ifrån 2005

Tvingad till pension - mot sin vilja

När sjukfrånvaron ska halveras får de sjuka betala dyrt som förtidspensionärer. Samtidigt får handläggarna på Försäkringskassan extra betalt om de lyckas förtidspensionera ännu fler.

(15 FEBRUARI 2005)


http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=26542&a=333915

August Palm sa...

Jag blir fysiskt illamående när jag ser en bild på den betygsfuskande smilfinken Littorin.
Går det inte att maskera ansiktet lite grann i alla fall/MVH Trogen läsare.

Peter Andersson sa...

tack för kommentaren A Palm.
Och för ditt trogna läsande och kommenterande :-)

Mikael. Nej,. jag tror inte på någon tvångsförtidspensionering. Jag tror på sunda arbetsplatser, en ordentlig samverkan mellan vård, arbetsgivare, FK osv för att de som är sjuka, som inte vill annat än jobba i de flesta fall, ska kunna göra det. Under tiden man är sjuk ska ersättningen vara rimlig. Det är den inte nu.

p