måndag 19 mars 2007

Uppladdning inför debatt Sahlin - Reinfeldt

Inte någon större chans att kommunfullmäktige är slut i tid till vare sig Fiktelius Ordförande Persson eller debatten Mona-Fredrik i kväll. Så man får begagna gammal hederlig VHS video-teknik. Oavsett det kan man både spekulera och hoppas inför debatten. Vad jag förstår hoppas moderatledaren på mer av samtalsklimat än debatt. Förvisso god ambition men sannerligen behöver debatten föras. Hårt, skarpt, tufft och tydligt. Mona kommer från kongressen. Nyvald, upplyft av ombuden, sugen på uppdraget. Reinfeldt direkt från Umeå, med "kvinnoturné" inledd och ett nyupptäckt engagemang för miljö och klimat i bagaget. En inte helt trygg bas för debutmötet mot MS. Som "god sosse" kan man hoppas att Mona för tillräckligt med tid för att återupprepa kongressbudskapet. Vi står i början av en vandring som ska fyllas med steg. En fortsättning och utveckling av på vår politik. Där finns en slående kontrast till Reinfeldt vars start som partiledare började med att kasta hela det politiska arvegodset över ända. I alla fall retoriskt. Debatten kommer säkert att spänna över en rad områden.
Ideologi; Hoppas att Mona får tid att berätta vår frihetssyn, inte minst utifrån människors perspektiv. Kopplingen till jämlikheten. Trygga vågar. En generell välfärd som alla står bakom som förutsätter skatter. Där Reinfeldt redan när han blev vald slog fast att skattenivån markerar frihetslinjen. Ju mer skatt, ju mindre frihet. Där får han stora problem när han pressas.

Förnyelse: Mona kan peka på bred uppslutning för våra idéer. Till och med Reinfeldt har insett dess styrka. Men förnyelsen behövs alltid. Samhället har alltid brister där politiken måste stärkas för att kunna möta bristerna. Sektors- och systemtänkande i offentlig sektor, en kraftigare markering av entreprenörskapets värde. Utan att ställa det i motsats till "arbetarklassens" intressen. Men kanske förnya arbetet för delaktighet på arbetsplatserna.

På temat förnyelse är frågan vilken Reinfeldt Mona kommer att möta?? Det var en viktig kommentar från Mona under kongressen att Sverige varken behöver nya eller gamla moderater. Jag hoppas äntligen få svar på hur det är möjligt för en person att aldrig behöver utveckla hur man kan överleva politiskt om man har suttit 10 år i riksdagens finansutskott, gång på gång har lagt moderata förslag enligt den "gamla linjen, upprepade tillfällen skrivit böcker och artiklar om att moderat politik inte ska förändras utan bara ta längre tid och en gång talat om maktens härlighet med insikten att man måste bli lite sosse för att fånga de "mentalt handikappade svenskarna". (ja, han var faktiskt riksdagsledamot när han uttryckte detta)

Jobben, där Mona kan lyfta fram resultatet av s-politiken, också med ödmjukhet om att arbetslösheten biter sig fast i vissa bostadsområden och landsdelar. Där måste vi göra mer. Då behövs en aktiv arbetsmarknadspolitik, utbildning. Att Reinfeldt lyfter fram den där tusenlappen, som väl inte ens blev en hundralapp för vanligt folk, är troligt. Attackerna på a-kassan får den så välkända retoriska vändningen att det är bättre att få hundra procent (enligt teorin att slag mot arbetslösa ger fler jobb)

För både Mona och Reinfeldt (!) är miljöfrågor och jämställdhet aktuella. Den senare med ett helt nyfött intresse för detta. Moderat syn på jämställdhet har fram till sådär förra veckan setts som en allmän frihetsfråga som inte kräver några speciella insatser. Där ska man uppenbarligen ta fler steg. Att konkurrensutsätta i vård och omsorg framhåller han säkert som viktig, liksom jämställdhetsbonus. Som dock ska ses tillsammans med kristdemokratiskt vårdnadsbidrag. Go´natt!

Gissningsvis och om tiden medger lär ledarskapet tas upp, om inte annat av eventuell debattledaren. Där ligger den stora skillnaden i de båda partiernas tradition. Socialdemokratin med sin folkrörelsetradition, de demokratiska preludierna, debatterna och samtalen. Moderaterna med ett ledarskap byggt på en form av VD-roll som ledaren verkar upprätthålla.
Som sitter kvar så länge "marknadsandelen" är tryggad". Det ska onekligen bli en spännande debatt.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , ,