Svenskans PJ Anders Linder har en rätt uppseendeväckande kommentar om den i centerrörelsen något malplacerade Federly. Idag förärad en helsida i tidningen som föranlett sådär 20 bloggkommentarer. Linders tes är att det spirande politikerlöftet tillhör de stora politiska stjärnorna som gör mest nytta i svensk politik. Av någon anledning har jag ändå undvikit att kommentera utspel från det hållet. I takt med stigande ålder brukar entusiasmen till det mer omvälvande reformerna avta och den realistiska nivån stiga. Så om ett par år kanske också Federlys länkar på hemsidan som idag går till Margret Thatcher, Skattebetalarna och Timbro har bytts ut mot LRF, Lantmännen och kanske någon trevlig miljölänk.
Den som följer inrikespolitiken har all anledning att följa debatter och utspel av unga företrädare, inte minst om de som Federly lämnar ungdomsförbundsplattformen. Frågan om vad som kommer sedan är måhända nära tillhands. Och vilket inflytande som, i det här fallet, Federly får på centerpartiets och alliansens politik. Om Svenska dagbladet får bestämma är den snart före detta CUF-ordförandens plattform ganska stabil. Då finns verligen skäl att granska den politiska utgångspunkten för hans arbete. Att han säger sig gilla både Margret Thatcher och Maud Olofsson är inte konstigt. Men idéer som liberalisering av narkotikan måste tas på allvar. Så också dagens mest korkade utspel, som inte har stöd i centerpartiet utan enbart hos moderaterna. Det gäller Federlys nya hatobjekt: folkhälsopolitik och Folkhälsoinstitutet. Vem vet: möjligen inser han själv så småningom det allt fler idag inser: att det bara är korkat att invänta människors sjukdom innan man gör något. Att det är smartare att göra saker före än efter. Precis den lärdomen i stort sett alla partier nu säger sig ha.
Det som oroar mig är att en av Sveriges ledande tidningar höjer upp detta som exempel på stora politiska prestationer. Visserligen i en tidning kopplad till Svenskt näringsliv, intima band till Timbro och säkert både till Thatcher och den så inspirerande amerikanske presidenten Bush. Det är sannerligen fortfarande skillnad mellan höger och vänster i svensk politik. Om nu någon trodde annat.
Andra Intressanta bloggar om: Politik, Svenska Dagbladet, fredrick federley, Centerpartiet, folkhälsa, förebygga,
1 kommentar:
Håller nästan helt med dig - allt utom de sista två meningarna, eller i alla fall behöver det inte vara skillnad mellan höger och vänster om man ser till målen. Målen är de samma, medlen olika. Tyvärr finns det rötägg på båda sidorna.
Skicka en kommentar