torsdag 22 mars 2007

Förnedrande förslag från regeringen..?

I går hade regeringen skrivit ihop sin icke önskade prop om bland annat utförsäljning av allmännyttans bostäder. Om detta har t.ex. Carina Moberg och Carin Jämtin kommenterat här.
En andra punkt i förslaget handlar om
att ge kommunerna möjlighet att ge hyresgarantier till den som har betalningsförmåga men som ändå har svårigheter att få en hyresbostad. Det är en reform som har legat färdigpackat och inslagen till regeringen sedan den tillträdde i början av oktober. Det förvånar inte mig om Mats Odell och regeringen framöver kommer att framhålla sin reform, ja kanske till och med skryta lite med den. Det är ett bra förslag. Och det har en intressant historia. Den debatterades bland annat i en riksdagsdebatt för nästan ett år sedan. I Vårpropositionen hade den socialdemokratiska regeringen med förslaget, något som då mötte skarpa protester från moderaterna i riksdagens bostadsutskott. Den syn man där hade var att förslaget om hyresgarantier var förnedrande. Och föga förvånande och föga upphetsande angavs faktiskt ett JOBB vara bättre än bidrag. Som om den insikten skulle vara förbehållen borgare!

En vecka senare, efter uttalandet om det "förnedrande" i att kommuner hjälper inte minst unga att få en bostad, presenterade moderaterna sin alternativbudget. Där skrev man på en mening in att man "godtar" regeringens förslag ang. hyresgaranti. Inget jubel där inte. En lågmäld acceptans dock, trots omdömet en vecka tidigare. Att det nu blir lag och rättighet är bra. Att moderaterna på en vecka bytte fot är också bättre än motsatsen. Men för politiska analytiker ligger här möjligen en liten med ack så talande illustration över det innersta i den moderata "förnyelsen". Där ingick före valet strategin att ställa sig positiv till reformer och utgifter där motsatsen kunde äventyra en segern i kampen om makten. Det förtar dock inte min glädje över att den från början socialdemokratiska reformen nu äntligen blir verklighet.

Andra Intressanta bloggar om: , , ,