torsdag 29 mars 2007

Anders Borgs ärliga besked om förmögenhetsskatten

Finansminister Anders Borg säger inte alls något nytt. Men visst är det bra att han är ärlig i utspelen. I senaste numret av Privata affärer, som citeras på DN:s webb bekräftar han det jag själv och andra uttalade i går. Det nästan självklara att avskaffad förmögenhetsskatt gynnar rika.
Anders Borgs ärlighet i frågan skiljer sig å det grövsta från andra debattörer. Som tidningen Dagens Nyheters ledarsida, exempelvis. Men det mest häpnadsväckande, och verkligen talande DN-citatet är att "Dessutom ger skatten bara ett litet tillskott till statskassan". Det är precis så som vandringarna mot ekonomiskt förfall brukar börja. Att se fem miljarder som något man både kan ha och mista. Vad kommer DN sedan att skriva om fastighetsskattens nära 30 miljarder? Där kommer också Svenskans ledare in och för ett kort resonemang om det först ska vara förmögenhetsskatten eller, som SACO vill, värnskatten. Gör både och, tycker SvD. Och för att verkligen markera sin uppfattning lägger man in ett citat av skattebetalarnas VD som inte tycker att någon finansiering behöver alls. "Det går ju så bra för Sverige," är hans budskap ungefär, och jag får en stilla upplevelse av förvalsbudskap från mitt eget parti.

Det som är positivt med svenskans ledarsida är att bilden av de fyra Alliansledarna och deras politik och drivkrafter blir så tydlig när de manifesterar sitt första utspel på bra länge. Att det då handlar just om den skatt som finansministern så ärligt bekräftar nu sänks för dem som har det allra bäst. Så blir skillnaderna i politiken åter tydliga efter Reinfeldts utsvävningarl som politisk skådesspelare.

Andra bloggar Intressant om: , , , , , ,

2 kommentarer:

GarWik sa...

Eftersom förmögenhetsskatt tas ut på redan skattade pengar undrar jag om mina intjänade pengar aldrig blir mina ?

Anonym sa...

Ordet "förmögenhetsskatt" är tydligen väldigt förvirrande för många. Det här är inte en skatt på en bunt pengar i madrassen som feta godsägare och patroner har bunkrat upp. "Förmögenhet" är kapital, och kapital är nödvändigt för att finansiera företagande och verksamhet. Förmögenhetsskatten driver bort finansieringar från Sverige, och därmed är den ett stort avbräck för samhällsekonomin. Den kostnaden syns naturligtvis inte i stadsbudgeten idag eftersom det är en utebliven intäkt, men det betyder inte att den inte existerar. Antagligen är den mycket stor.