onsdag 21 mars 2007

Förnya eller dö...?

DN;s ledarsida och dess självpåtagna roll som borgerlighetens megafon leder i bland till ett lite väl töntigt uppträdande. Mats Wiklunds kommentar är inget undantag från detta, idag i form av sen kommentar till debatten Sahlin-Reinfeldt.. "Reinfeldt uppträdde säkert och gav klara besked..". Här kan uppfattningen naturligtvis vara olika. Det var inget klockrent besked om hur sänkt a-kassa kan ge fler jobb. Det var ingen utveckling av tankarna bakom att skära bort utbildningsplatser. Där fanns också den halverade tusenlappen..nu ska det vara två för att löftet ska vara infriat. Det var inte direkt klart svar på varför Sverige inte ska gå före i klimatpolitiken utan i stället vänta och se. Jodå. Att han står fast vid det vårdnadsbidrag som knappt någon vill ha, förutom borgerliga kommunpolitiker, var förvisso tydligt.

Och på samma sätt som allianspartierna kräver DN att nu när Alliansen i retoriken har tagit den socialdemokratiska politiken så ska partiet själv hitta på något annat. Ett grundkrav på en ledarskribent vore väl att han eller hon i alla fall har något hum om vad som händer på en socialdemokratisk kongress. Där finns för Mats Wiklund och andra ett tämligen omfattande linjetal att läsa, om man vill se riktningen på den kommande politiken. En inriktning som har en naturlig plattform på det som svenska folket har gett ett tämligen unikt starkt stöd för under många år.

Ett parti måste förnyas, följa med sin tid, utvecklas för att inte dö. Helt rätt. Men ett folkrörelseparti som socialdemokratin kan aldrig agera som ett företag med en VD som styr och aktieägarna är nöjda bara avkastningen blir hög och oavsett hur den skapas. Där återstår ju min utmaning till journalistkåren: varför inte berätta historien som den faktiskt uttalas av Reinfedlt själv. Om analysen: bara sossepolitik kan vinna val i Sverige. Om bålet av den egna politiken, som brändes över en dag och gjorde en retorisk vändning. Om hans samtidigt tydlighet: Det är inget förändrat moderat parti. Vi går inte till vänster. Det är fråga om tid för att inte skrämma bort väljare. Vi tycker fortfarande att skatterna ska ner till EU-snitt (-250 miljarder) därför att skattenivån är en frihetslinje. Vi har intressen bakom ryggen som tjänar mest på vår politik men vi låter som mer sossiga för att vinna röster....Men jag börjar nu inse att vare sig DN eller särskilt många andra kommer att trycka berättelsen...

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , ,