lördag 3 mars 2007

Röstköp för spritpengar...

Reaktionerna på regeringens utförsäljningsproposition av några viktiga statlig företag är till största delen knappast överraskande. På SvDs Brännpunkt varnar Östros regeringen för att av ideologisk blindhet köra försäljningsracet utan att tänka på framtiden, utan att ta hänsyn till det statskassan, vi alla, idag tjänar på bolagen och utan att egentligen har tillräckligt underlag för att fatta beslut. På samma sätt höjer DN i sin analys ett varningens finger: när staten säljer så stora värden bör man se upp. Bankirerna, finanshajarna och de svindyra konsulterna flockas och vill tillskansa sig så mycket som möjligt. Bra analyser. Väl avvägda varningar. Något för regeringen att ta del av.

När debatter förs om statens contra marknaden hör det också till att mer eller mindre knäppa idéer lyfts fram av stiftelsen Den nya välfärden. Även om man förr ibland kunde småle lite åt denna lilla vältaliga "sekt för privatiseringar" så måste utspelen nu tas på större allvar. "Sekten" har ju nu sin egen drömregering vid maktens grytor. Engelaus förslag tillsammans med en Skandiadirektör på Brännpunkt i SvD är alltså att staten/regeringen ska köpa svenska folkets röster med utförsäljningspengarna. För att väljarna ska ta rätt valsedel, för att Den nya välfärdens program ska kunna fortsätta genomföras, ska vi alla få 60.000 insatta på banken. Jo, tackar! Här har jag mycket stort förtroende för svenska folkets bedömning av ett sådant spektakel.

Man kan förstå att allt nu måste göras för att säkra en borgerlig regering också efter nästa val.
Med en lätt överdrift kan man notera dagens väljarmätning att socialdemokratin tillsammans med "vännerna" snart nått upp till 60 procents stöd av väljarkåren. Den sittande alliansen under 40% och på väg nedåt. Det gör säkert det än mer lockande till röstköp a la Engelau.
Trots det bör ett mer seriöst förhållningssätt till stora viktiga värden i ledande svenska företag styra regeringens agerande. Goda tips om det finns i Östros budskap. Jag har dock inte några större förhoppningar att Odell lyssnar på det. I en tankevärld där de ideologiska blockeringarna ligger på Cuba-nivå, fast så att säga på andra sidan, är det svårt att få upp ögon och öron för annat. Därmed kan finanshajarna fortsätta jubla...

P
Andra bloggar Intressant om: , , , ,

2 kommentarer:

dissidenten sa...

"Engelaus förslag tillsammans med en Skandiadirektör på Brännpunkt i SvD är alltså att staten/regeringen ska köpa svenska folkets röster med utförsäljningspengarna."

Känner du inte igen ditt eget partis koncept? Är du så blind?

Den socialdemokratiska styret lade (via stat, landsting och kommun) successivt vantarna på över hälften av BNP och köpte sedan röster hos för partiet strategiskt intressanta (klient)grupper just "för att väljarna ska ta rätt valsedel".

Anonym sa...

Håller med föregående till fullo.
Du skulle kanske ta en titt på hur statsskulden vuxit sedan 'den store saneraren' tillträdde, respektive hur han (ni) 'lyckades' amortera åren -99, -00, -01.
(tips/svar: genom beslagtagande av ca 247 MILJARDER! via kreativ bokföring av pensionsfonderna)