torsdag 29 mars 2007

Hedrande moderata hyllningar av bostadsförmedling

Att moderaterna använder bostadsförmedlingarna aktivt är väl det som är nytt och mest intressant i Kristina Alvendals debattinlägg om Stockholms bostadspolitik. Har lite svårt att bedöma det men det är bra att en moderat nu skippar talet om förmedlingar som rester av sovjetliknande plansystem, som man brukar få höra. Samtidigt är det tråkigt att alliansregeringens så kallade bostadsminister Odell har slängt förslagen om ännu bättre förmedlingar i papperskorgen.

I övrigt är det samma gamla tråkiga upprepningar som återkommer. Visst försöker borgarrådet hävda att det ska byggas fler hyresrätter. Samtidigt saboterar hennes egen regering möjligheterna för branschen att bygga hyresrätt med rimliga hyror när de avskaffar hela stödet till byggandet. Marknadshyror, ja läs så ser du det, ska införas. Nu uttryckt med den så kallade lägesfaktorn, som ska få starkare genomslag. Dyrare i innerstan bli det. Och det finns absolut ingenting som säger att hyran sänks i det övriga beståndet! Dessutom vill borgarrådet ta bort allmännyttans hyresnormerande roll, vilket driver på utvecklingen. Att bygga billigare, mer industriellt och mer effektivt är alltid önskvärt. Inte minst inom en bransch där ex kostnader för byggfel av tradition har tillåtits på en nivå som skulle vara andra sektorer helt främmande. Kanske 20-25% eller mer av byggkostnader orsakade av fel! Där pågår ett bra arbete påbörjat av den förra regeringen genom Byggsamordnarens arbete. Något som tyvärr de borgerliga partierna i riksdagen väldigt länge ville avveckla.

Borgarrådet vill, som väntat, ge sitt stöd till utförsäljningarna av allmännyttan. Hon vill som kamraterna i riksdagen införa ägarlägenheter. Slutsatsen av artikeln och dess budskap är att det moderata borgarråd som säger sig se en ljus framtid för hyresrätten bara har ett nytt budskap. Att använda de så utskällda bostadsförmedlingarna som verktyg. Det är uppenbarligen inte bara Reinfeldt som upptäckt världen på andra sidan blockgränsen. Vem vet var detta ska sluta.

Andra Intressanta bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad är det för fel att äga sin bostad? Jag har själv en ägarlägenhet inom EU och det fungerar alldeles utmärkt med en hög grad av boendeinflytande. Enda problemet är det svenska skattesystemet som inte hanterar formen och därför ser det som att man ska betala ett förmånsvärde på snitthyran på orten minus kostnader. Både krångligt och KORKAT! Motsvarande dumheter finns inte i andra länder.