torsdag 15 mars 2007

En marknadsliberal mindre eller...?

Helt plötsligt får man svårt att orientera sig i politiken. Det som uttalades igår gäller inte idag. Värderingar som förr spreds i artiklar och böcker tycks ha blåst bort. Och till ytan är inte höger just höger utan något annat. Eller? Den nu aktive moderata riksdagsledamoten Mats Johansson var länge själva inkarnationen av nyliberalismens mest extrema försvarare. Den som ibland orkade med att slå upp Svenska dagbladet när han var chefred. fick verkligen en adrenalinhöjning. Den minnesgode kommer ihåg honom från Timbrohögern som höll/håller fanan högt i kampen mot välfärden. Någon minns honom kanske som den som hade ansvaret för moderaternas kommunikation. De gamla moderaternas budskap.

Denne Mats Johansson har idag, får väl kallade så, fräckheten att på SvD Brännpunkt ge uttryck för sin syn på hur Mona Sahlin kan tänkas agera som partiordförande. Johansson tycker nu att det vore ett lyft för svensk inrikespolitik om också (s) kan göra som Reinfeldt. Och den retoriska uppmaningen är att (s) ska byta skiva. Men varför fräckt?? Ja, den som med några ganska enkla kontroller i arkiven tar del av de alster som Johansson producerat kommer direkt dra slutsatsen att Mats Johansson inte har tillhört de nya moderaternas ideologiska inspiratörer. Den ordflod och omfamning av välfärd, skatter, miljö, jämställdhet och arbetsrätt som sägs vara
partiets nya linjer har mycket liten samstämmighet med det Johansson tidigare pläderat för.

Tänk om det hade varit då. Moderaterna kallar sig helt plötsligt en dag för "arbetarpartiet".
Det är inte svårt att framför sig se rubrikerna på SvD:s ledare eller i titeln på en snabbt framtagen tidskrift från Timbro. En sådan ideologisk kursändring hade inte uppskattats av Johansson. Milt uttryckt...Men idag är det som var igår ingen sanning eller självklarhet. Idag kan Mats Johansson stå i riksdagen och försvara public service, även om hans djupt liggande värderingar avslöjades av förslaget att rensa ut vänsterböcker från biblioteken. Eller är det konstigt? Tänk om Mats Johansson själv har varit en del av det taktiska och strategiska spelet bakom förnyelsen...den gamla politiken står vi för...men till väljarna säger något mer lockande.
Även om jag betvivlar så är tanken svår att hålla tillbaka....

Andra Intressanta bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är också upprörd. Denne Mats Johansson. Vilken praktnolla. Läs hans artikel. Vad kommer vi fram till. Ingenting; absolut ingenting. Det är bara ett upprepande av samma axiomatiska floskler vi hört 18 000 000 000 gånger redan. Förnyelse = Höger = Bra, Traditionalism = Vänster = Dåligt. Jaha. Men varför? Därom får vi inget veta. Vad som skulle bevisas är förutsatt från början.

Eländet kan sammanfattas i två ord: Intellektuell Undermålighet.

Att dylik totalt innehållslös smörja publiceras på SvD:s debattforum är alarmerande. Vad är det för ett papphuvud till redaktör, som sitter där och rycker sig i slipsen lite då oh då för att hålla sig vaken? Man frågar sig; man tar sig stönande för pannan.

Jag blir föbannad. Anständigt folk sliter och gnor - men de här två paschorna ligger som hösäckar och gör absolut ingenting mot skyhög ersättning.

Hur bra kan man ha det! Hur djävla bortskämd får man bara bli!

Nä, UT med nyhögern! Den har rulat i tjugefem år och fullständigt förbrukat sitt inledande momentum. Tjugufem år och redan fossil!

Mona Sahlin då? Ingen stjärna det heller, för att nu uttrycka sig diplomatiskt.

:o(

Det är dags för ett nytt politiskt paradigm!