tisdag 20 mars 2007

Med Gröning upp i det blå...

Tankarna far runt när jag nu försöker bearbeta det jag hörde och såg i Nyhetsmorgons panel. Där deltog Niklas Ekdal, DN, Sofia Nerbrand, Neo och....Lotta Gröning Aftonbladet. Jag vet att jag är morgontrött. Hjärnan är inte alltid på topp. Där är en reservation. Men det mina sinnen uppfattade av panelens utvärdering av gårdagens debatt var i delar väldigt underligt. När panelen närmar sig frågan om hur jobben togs upp i debatten menar Gröning att Mona Sahlin är alltför ideologisk. Angrepp mot a-kassa, nedmonterade arbetsmarknadsinsatser och försämrade utbildningsmöjligheter för den som står längst bort från arbetsmarknaden handlar nu uppenbarligen inte om ideologi. Och jag försöker undvika att fånga det jag hör. Något i stil med att Mona ska inte göra så mycket till ideologi. Och så en slags omfamning av samarbete över blockgränserna, för Reinfeldt och Sahlin står ju så nära varandra. (?)

Där låg inte min egen analys av debatten, måste jag säga. Men kommentarerna i TV-studion från Lotta Gröning väcker i alla fall mina tankar, inte bara om politiken utan också om det är av Gud eller arv givet att när man går från politik till journalistik så krävs totalt omformatering för att passa in i den nya rollen. Minns flyktigt en kort torgmötesturné med Gröning runt i kommunen ett val för några år sedan. Då var hon sakkunnig till Mona. Det var ett ideologiskt samtal vi hade där inför huddingeväljarna. Man undrar vad som har hänt...Om nu inte sänkt a-kassa, slag mot arbetslösa och försämrade utbildningsmöjligheter handlar om ideologi så har jag inte greppet om det politiska läget i Sverige. Det ska erkännas. Och om landets S-märkta redaktörer i kör börjar plädera för omfamning av Reinfeldt och hans regering i stället för en offensiv opposition mot ökade orättvisor, då blir jag väldigt orolig för framtiden. Jag är väldigt tacksam för kommentarer som visar på det rakt motsatta :)

Andra Intressanta bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Johan sa...

Ett försök att hjälpa Peter.

Det handlar om kartan och verkligheten. Kartan=ideologin.

Lotta Gröning framför att SAPs karta är dåligt anpassad till verkligheten OCH att verkligheten är överordnad kartan.

Att Gröning inte insåg (eller kanske låtsade att hon inte insåg) att verkligheten är överordnad kartan när Peter språkade med henne för några år sedan, det saknar relevans.

"Förmågan att idag tänka annorlunda än igår skiljer den vise (som kan lära sig av erfarenheten) från den envise (som inte kan lära sig något)."

Socialdemokraternas arbetsmarknadsinsatser har inte resulterat i, att de som varit föremål för dessa insatser som regel har återkommit i arbete.

Enligt kartan så sådana insatser effektiva - men i verkligheten så har de inte fungerat.