söndag 11 mars 2007

..Intresset ljuger aldrig.


P1 granskar nu utförsäljningsplanerna av allmännyttans lägenheter runt om i landet. En väntad politik, förvisso. Den enda punkten om bostadspolitik som fanns med i alliansens valmanifest och i regeringsförklaringen. Man kan naturligtvis fråga sig varför denna fixering finns hos borgerliga partier kring ägandeformen. Mycket mer om det än boendemiljöer, delaktighet, hyresfrågor och så vidare. På samma sätt kan man fråga sig varför regeringen nu har kapat av verktygen för att bygga hyresrätter. Och varför i herrans namn accepterar man att just privata ägare gör vad de vill...eller inte gör något alls när de fått köpa ett bostadsbestånd?? I min kommun har det ex gäller Vårby gård, där centrum har stora behov av upprustning men som omöjliggjorts av den privata ägarens ovilja.

Det finns en rad perspektiv att lyfta fram till förklaring. Det sägs att ägande skulle vara en väg bort från segregation. Där har de som talar för ombildningar bevisbördan. Var finns exemplet på att det fungerar? Det sägs att ägandet ger makt. Men varför ska vi som bor...VÄLJER att bo...i hyresrätt ha ett inflytande enbart på grunden att vi faktiskt bor. Det sägs att det ska finnas valfrihet. Men varför pratar då aldrig borgerligheten om valfriheten för oss som inte vill kratta löv, pula med ledningssystem, måla, tapetsera, plantera blommor osv? Och varför pratar inte borgerlighetens företrädare om att bygga hyresrätt också i Täby, Lomma, Vellinge, Danderyd, Vaxholm? Och varför vill borgarna faktiskt mer eller mindre tvinga in hyresgäster i en låneaffär?

Frågorna är många och svaren färre. Så hittade jag en text i Timbros analys för något år sedan av Solna kommun. Innehållet inget nytt i och för sig. Det sägs dock sällan i debatten. Och det ger en solklar beskrivning av syftet med hela politiken:

"....och om Solna har förvandlats till en Stockholmskommun med stabil
borgerlig majoritet. Mycket tyder på det. Utförsäljningen av 2 500 lägenheter
i allmännyttan till de boende är en viktig faktor. Det stora antalet nya bostäder som byggts bebos i huvudsak av folk med hygglig utbildning och bra inkomst."

Intresset ljuger uppenbarligen aldrig. Bostadssammansättningen påverkar, i teorin i alla fall, det politiska utslaget. Däremot verkar det som intresset från de tilltänkta köparna ser ut som väntat: Det finns i innerstaden, Stockholm. Det är tunt i "ytterförort". Dagens nyheter skriver "Svenska Bostäder, det störst kommunala bolaget, är på väg att förlora 5.800 lägenheter. Främst rör det sig om lägenheter i innerstan."

Andra Intressanta bloggar om: , , , ,