torsdag 22 mars 2007

En krönika som kunde förbli oskriven...

Ryggmärgsreflexen är solklar. Jag ska skriva ett utvecklat seriös inlägg. Men så funderar jag. Varför ska vi sossar alltid göra så?? Alltid vara seriösa, utvecklande och bygga ord för ord på fakta. När Lars Jonung i sin krönika på en helsida i DN kan stapla upp en kaskad av illa underbyggda och allt mer reservationslösa omfamningar av utdöende marknadsliberala grundtankar, därtill ohyggligt historielöst och utan täckning i verkligheten. Onekligen skulle det räcka att sätta punkt efter en första mening formulerad: Lars Jonung, en gång rådgivare till Carl Bildt, när denne körde ner Sverige i det ekonomiska träsket. Den historiska belastningen har han men tonen är trots detta offensiv. Den närmast religiösa upprepningen av ett marknadsfixerat tänkande fyller krönikan, utan analys och utan funderingar över konsekvenser. När Lars Jonung talar bostadspolitik är det som om tiden stått stilla. De dammiga gamla teorierna som idag anammas av få går igen som ett trött spöke på DN:s ledarsida.

Jag har själv i tidigare inlägg utvecklat hur jag ser på bostadspolitiken i stort och borgerlig bostadspolitik i synnerhet. Den som läste statsministerns besked till hyresgästerna före valet (Vår bostad, borta som länk på nätet) fick ju beskedet att det inte skulle bli några dramatiska förändringar. Då tyckte i och för sig Reinfeldt att bostadsbrist var "ett lustigt ord" men samtidigt stängde statsministern dörren för det som Jonung så ihärdigt pläderar för av marknadsinslag. Så vad säger Jonung egentligen. Det han inte vill framgår ganska tydligt. Han vill inte ha någon bostadspolitik. Han vill ha ägarlägenheter, "standariserade hyreskontrakt" och en begränsad rätt för bostadsrättsföreningar att vägra uthyrning.

Efter de strida ordflödet och den tämligen simpla retoriken som bygger upp krönikan blir de konkreta förslagen inte särskilt många. Att Jonung ser hyresgästerns trygghet och rättigheter som ett grundläggande problem är tydligt. Han vill "få ner kostnaderna för uthyrning och skapa en rimlig balans mellan hyresgäst och ägare". Till den senares fördel, må sägas.

Den regering han själv en gång stödde kunde bara begåvas med ett enda bostadspolitiskt minne. Det var de så kallade Danellgroparn som minnesmärken över byggarnas försök undvika den regeringens åtgärder. I sak genomför den nu sittande regeringen den dagordning som Jonung pläderar för, trots Reinfeldts löften före valet. Världen och Sverige blir sannerligen inte bättre för det. Och bortrensat från det närmast religiösa tungomålstalandet till marknadens lov är det en krönika tom på substans som hade gjort samma icke-nytta oskriven...

Andra Intressanta bloggar om: , , , , , , ,

4 kommentarer:

Antehuga sa...

Hej.
Vill bara trösta dig med att vi är många som inte anser att socialdemokratiska bloggar utmärker sig med att vara alltför fyllda med fakta. Jag kan glädja dig med att många socialdemokrater är alldeles utomordentligt duktiga på att berätta sagor och annat som saknar verklighetsförankring.
mvh

Anonym sa...

Verkligen upplysande. Nu förstår jag varifrån Reinfeldt har lärt spela på rollen av att vara en evanglist som kommit för att frälsa oss förtappade från det onda sociala samhället.
Tack
Det var väl det jag misstänkte:
Han har växte upp i intelligent omdömesfördunklande kretsar.
Som man brukar säja. Man får inte vara dum, för då blir man bas.

Anonym sa...

En liten detalj som man kanske inte har tänkt på när man pratar om att invånarna i miljonprogrammen ska kunna köpa sina hyresrätter: Många lever ju eller har komplettering av en låg inkomst på försörjningsstöd i de ytterområden man vill ombilda. Och enligt socialtjänstlagen får du inte försörjningsstöd endast om alla andra möjligheter till försörjning är uttömda, dvs äger du båt, bil, lägenhet, stuga, ska du sälja den. Den som sitter i en bostdsrätt, måste så fort som möjligt sälja den för att få försörjningsstöd. /Lisbeth Sundman, socialsekreterare

Jonas Barkå sa...

"av utdöende marknadsliberala grundtankar"

Om de är utdöende så är de väl inget att bry sig om? Jag tycker det verkar som om du är väldigt orolig för att de ska trycka undan din egen ideologi. Annars hade du väl inte ens ens behövt bemöta krönikan?