tisdag 13 mars 2007

Uppdrag granskning själva i fällan

SvTs Uppdrag granskning i kväll avslöjade hur medierna rapporterade om det uppmärksammade mordet på Marcus Gabrielsen som misshandlades till döds på Kungsgatan. Granskningen berörde hur partierna, inte minst Kristdemokraterna, tog frågan och försökte vinna politiska poäng. Inslaget analyserade uppgifterna om händelseförlopp, vittnesuppgifter, polisingripanden och de senare domarna i fallet. Och kunde berätta om hur händelsens svallvågor drog in ända till Reinfeldts regeringsförklaring förra året. De både vinklade och osanna uppgifterna skulle ligga till grund för nya lagar i Sverige, stiftade av den borgerliga alliansen. (Brott var som bekant en viktig profilfråga)

På en punkt gör Uppdrag granskning själva en tabbe. Inte genom att berätta fel i sak utan genom att utelämna. I inslaget berättas och illustreras hur motioner om en civilkuragelag har röstats ner av eniga utskott flera gånger. Om detta kunde sägas att nästan alla motioner i riksdagen avslås. När man styr från regeringskansliet sker det ofta med hänvisning till att regeringen jobbar med frågan. I opposition får man sällan majoritet. Och om en motion ses som viktig så görs ibland ett tillkännagivande. Nästan ingen får riksdagens stöd. Inte heller Kd:s motion om civilkurage.

I övrigt: Ett viktigt repotage som både journalister och politiker bör ta till sig och dra lärdomar av. Förhoppningsvis skapar det en bred debatt. Jag tror inte jag var ensam om att tänka efter..hur många liknande exempel som faktiskt finns. Man blir otroligt osäker! En så enkel sak som att stämma av vad domstolen faktiskt säger borde inte vara några problem. För den engagerade partiledaren finns samma öppna källor. Repotaget innehöll en intervju med Expressen PM Nilsson. Med reservationer för eventuella klippningar som kan förvanska budskapet var det en skandalöst avslöjande dialog mellan Johan Winberg och Expressenjourna- listen. Vi skriver precis vad vi vill, även om det inte är sant, var PM Nilssons budskap.

För partier finns lärdomar att dra av Uppdrag granskning. Inte minst gäller det ett parti eller partier som får möjligheter att skriva regeringsförklaring eller lagtexter.

Andra Intressanta bloggar om: , , , , , ,


1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, det kan vara så att ibland träffar ett program som Uppdrag Granskning rätt i att visa oss något. Som du säger, vi ska vara försiktiga med deras egen vinkling, men programmet pekar på företeelser som är större än så. Hade själv en direkt reaktion på programmet.