onsdag 14 mars 2007

Förvånande kommentarer inför partikongressen

Inför partiledarvalet och kongressen strömmar kommentarsfloden oavbruten i medierna. De mesta verkar helt väntat vara översvallande positivt, något som för allt i världen inte får stiga till helt omänskligt orimliga förväntningar. Hittade dock en artikel i på DN web med två besynnerliga kommentarer. Per Winberg, ordförande för Transportarbetareförbundet, uttalar att
- Sahlin har visat alltför stor förståelse för marknadsmekanismer och marknadskrafter, och för liten förståelse för politikens betydelse för samhället.
Kan bara notera att det är fel, fel, fel.

I samma artikel: SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä och Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman efterlyser båda en förnyelse av storstädernas miljonprograms- områden. Att SSU säger det är gott. Att hyresgäströrelsen gör det är på samma sätt bra. Däremot kan man känna ett visst vemod av att Barbro Engman nu, efter valet, ber den tillträdande partiledaren om en reform som hade varit ohyggligt mycket lättare att genomföra om partiet haft makten, i riksdag, kommuner och inte minst i de allmännyttiga bostadsföretag- ens styrelser. Det är inte otroligt att fler väljare hade stött oss om frågan om att förnya miljon- programmet hade lyfts betydligt mer i valrörelsen. Vi hade förslag. Alliansen hade inget annat än utförsäljning på sitt program. Tyvärr valde Hyresgäströrelsen att i valrörelsen haka på drevet av villaägare från Täby, Lidingö och Djursspåret genom att angripa socialdemokratin om fastighetsskatten, något som under en period dominerade agendan. Lärdomen bör vara att det alltid gäller att välja sina strider med omsorg.

Andra bloggar Intressant om: , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Efter vad jag kan minnas så var det inte fastighetsskatten utan det snedfördelade skattetrycket mellan de olika upplåtelseformerna man angrep. En orättfärdig politik mot hyresgästerna måste vara hyresgästföreningens plikt att angripa oavsett viken patibetäckning regeringen har.

Peter Andersson sa...

hej Björn
Kan för det första hålla med dig att det är HGF:s uppgift att reagera. Inte minst mot bakgrunden att de hade rätt i sak. Frågan om neutraliteten mellan upplåtelseformerna har funnits med ett tag utan att utrymmet har kunna skapas för att rätta till "eländet". Dock fanns det med i de direktiv som den gamla regeringen satte som nya direktiv till det system för bostadsfinansierings som skulle ha ersatt dagens räntebidrag. Nu är det tyvärr åter skrivet i stjärnorna vad som händer. Men min kritik står nog kvar. Det är, inte minst mot bakgrund av besluten efter valet, senast i dag om att underlätta försäljning av allmännyttan, så att hyresgästerna bara kan bli förlorare. Vad jag gärna hade sett var att det sades till hyresgästerna före valet...hellre än att "haka på drevet" om fastighetsskatten.

hälsn
Peter