torsdag 22 mars 2007

Fyra timmar Persson får Hökmark i spinn

Bara två spännande, intressanta timmar återstår av serien Ordförande Persson. Synd! Ett mer debattstimulerande program har väl knappast sänts förr. Men vad är det som diskuteras? En tyngdpunkt på utvärdering av Görans tid som partiledare och statsminister? Ett viktigt tidsdokument från en del av den moderna politiska nutidshistorien? Överväganden om hans insatser som finansminister, hans roll och hans bidrag till ett bättre Sverige? Njae. Jag får bilden att det är mer citatdebatt. Ibland helt och fullt förståeligt, ibland inte. Om Carl Bildt skulle ha blivit Luftfartsverks-GD eller inte må så vara för min egen del. Det är väl i och för sig inte så illa! Ulf Adelsohn fick ju SJ och tågen, så den sektorn har väl redan lite moderat prägel? Men, som Odd Engström brukade säga: "man måste kunna hålla två saker i huvudet samtidigt." Både reagera på citat man inte gillar eller tycker är fel. Och att ta till sig det som kanske är det större perspektivet. Faktiskt en ingående spegling av en svensk statsministertid, inspelad under många år, sänd på bästa familjetid och verkligt sevärd för den samhällsintresserade. Också mellan "citaten".

Jag tänker se de två avsnitten som är kvar. Och jag tänker göra det med fokus på det politiska skeendet, viktiga händelser och de nya perspektiv som kommer fram. Jag har förstått att Gunnar Hökmark inte vill se mer. I en artikel i Expressen dyker han plötsligt, som av en tillfällighet, upp på svensk mark för att debattera. Inte Europapolitiken, klimatfrågor eller viktiga sociala områden. Det är Ordförande Persson som lockat fram Hökmark. Förmodligen utkommenderad som gammal ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, som så riktigt nämns i artikeln. Det man kan invända emot är att det vare sig i Hökmarks text eller i den kursiverade presentationstexten står vad KU kom fram till. KU friade statsministern efter sin granskning. Förvisso med moderat reservation, vilket inte förvånar. Men dock med orden Från rättslig och striktkonstitutionell utgångspunkt kan vad som förevarit i granskningsärendet emellertid inte föranleda någon kritik från utskottets sida.

Två timmar kvar av en programserie som för var och en som fick erbjudandet vore grovt tjänstefel att tacka nej till att göra. Två, tre ytterligare citat att bråka om och gråta över. Vi får se om debattlusten fortsätter att flöda över eventuella elakheter eller om orken finns att fatta pennan och reflektera över en ganska viktig tidsepok i svenskt politiskt liv.

Andra Intressanta bloggar om: , , , , ,