måndag 26 mars 2007

En dokumentär direkt till historieböckerna?

Har nyss tryckt på off-knappen på TV:n och funderar över sista avsnittet i serien. Och för all del...även över helheten. Säkert är väl att det som skulle vara dokumentären om Göran Perssons tid vid makten snarare kom att bli en citatsamling. Ännu ett avsnitt där "Reinfeldt som tvål", "Reinfedlt ser noll", den svagaste som står först" och kommentarerna om DN:s Brors kommer att penetreras in i minsta nyans. Möjligen skulle man ur dagens citatbank ta fasta på just GP:s omdöme om modern journalism. Tänk om det kunde väcka en seriös debatt, ifrågasättande och utvärderande till och med av journalistkåren själv. Tänk om tankar kunde väckas om varför stora frågor om samhälle, världen, miljön, orättvisor, vården, skolan och annat som påverkar oss alla får dela på kanske halva den politiska rapporteringen i de seriösa medierna. Resten: spelfrågor, maktfrågor och ...just det: citat och påhopp. Och då är inte kvällstidningseländet kommenterat här..

Bilden av Ordförande Persson blir knappast att den har speglat stora och viktiga politiska avgöranden som regering och parti har stått inför under Perssons tid. Knappast en ingående spegling av avvägningar och prövande av alternativ. Hur gick de mer interna debatterna om Sverige efter krisen, EU och Euro, om utrikeshändelser....... Jag saknade det. Ur dagens program borde kanske debatten gå het om hur svensk slaskmedia hänger ut en ung kvinna med fan så insinuanta anklagelser som på något sätt ter sig helt orimliga. Kanske borde också debatten, inte minst inom socialdemokratin och i dess valanalys (!) gå djupare kring den uppenbara underskattning som gjordes av Alliansen, signaler som funnits länge men som inte tillräckligt högt hade dånat in bakom parti- och regeringshusväggar. Däremot fanns citaten med, som en röd tråd genom serien. Måhända tar det en tid tills citerantet och analyserandet av dessa tar paus. Kanske det då finns en öppning att lyfta fram perspektiv som trots allt kan vara något för kommande års historieböcker. Materialet lär ju finnas i alla fall.

Man nästan väntar på DN-krönikörens genmäle. Och minns det när statsministern svarar om "tvålandet" att det till skillnad från annat går att kontrollera väldigt enkelt genom att översiktligt själv läsa Reinfeldt-utspel från, kanske november 2003. Vänta med att säga att Persson har fel tills du själv läst på din Reinfeldtläxa. Jag har gjort det.

Andra Intressanta bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Även SVT vet att om man vill få fram ett litet budskap till massorna så måste man klä in det i smaskiga kläder. Folk ser mycket hellre på personkonflikter och annat jävla rappakalja än vad dom ser på ett en timmas program om hur Persson ska förändra baltikum. Det är personer som gillar alla och inte har några fiender man verkligen inte kan lita på. Nu har jag sett på avsnitt 1 och 4 och nä, nu får det vara nog. Det finns en anledning till att jag inte läser aftonbladet, expressen eller ens har en TV. Jäv-la skvallertantsskräp menat åt en IQ befriad grå massa.