tisdag 8 juni 2010

Ungdomsarbetslösheten: Moderatledaren Reinfeldt "imponeras"

Gårdagens förslag från (S) och Thomas Bodström om insatser mot ungdomsarbetslösheten är oerhört viktiga i ett land där upp till var tredje ungdom går arbeteslös, där allt fler unga tvinas söka socialbidrag, där insatserna samtidigt har skurits ner, där aktivitetsförbud råder på arbetsförmedlingen och där bostadsbristen hotar unga att kunna ta de jobb som finns, inte minst på tillväxtorter.

Statsministern
och moderatledaren Reinfeldt uttalar sig i dag i DN:s papperstidning. Reinfeldt säger till DN att "Jag imponeras faktsikt över hur mycket vi gör". Av artikeln att döma är det i Halmstad ett projekt med EU-pengar som bidrar till en storögd statsminister. Det här måste in i raden av citat som är mycket trist och tragiskt. Att landets ledare inte fattar läget är skrämmande. Reinfeldt har tidigare, som också citeras i rapporten, menat att unga är "lata" som förklaring till den skyhöga arbetslösheten. Samtidigt har har som bekant betecknat arbetslösheten bland unga som en "synvilla".

Och igen: Det fanns i DN en artikel från början av året som berättade om det som borde vara centralt: löften om jobben från 2006 och utfallet som väljarna ska "döma av" regeringen utifrån på valdagen. Tyvärr får väljarna väldigt lite underlag för den utvärderingen av de svenska medierna.


Läsvärt:
 - DN.
- Peter Högberg om rapporten, liksom Martin Moberg, Ulrika Falk, Stefan Wikén. HBT-sossen om Reinfeldts synvilla. Raymond Svensson kommenterar IMF-kommentarer,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anna Vikström sa...

Hej Peter! Ser att min bloggadress är gammal i din blogglista. Där står:
Anna Vikström
Ny bloggadress!
4 veckor sedan
Det ska vara www.annavikstrom.com nuförtiden.
Bra inlägg!
Anna

Johan Örjes sa...

1. Det är inte så att "var tredje ungdom går arbeteslös". De flesta ungdomar studerar eller gör något annat så att de inte ingår i arbetskraften (se Norrtelje-Tidning http://bit.ly/9SYGsH )

2. Alliansregeringens politik ger resultat. Fler ungdomar har jobb idag än för fyra år sedan (för utförligare redovisning se: http://johanorjes.blogspot.com/2010/06/sahlin-har-ratt-fakta-sparkar.html )