torsdag 24 juni 2010

En vinnande snabbstrategi för socialdemokraterna är möjlig?

Niklas Nordström, den om inte gamla men ändå före detta SSU-basen, skrev tidigare i veckan i GP om det politiska läget i landet. NN tror på möjligheterna att göra ett bra valresultat men ska det lyckas krävs en större tydlighet. Det handlar om att vara tydlig med att
"...S inte förhandlat bort sin politik till Vänsterpartiet och Miljöpartiet och att det fortfarande är jobb och tillväxt som är grunden för den Socialdemokratiska politiken.
Osäkerheten som nu finns kring S-politiken, primärt ekonomi, jobb och skatter, måste röjas undan för att ge de osäkra väljarna trygghet i den politik S går till val på. Då blir det regeringsskifte med Mona Sahlin som landets första kvinnliga statsminister.
Klokt. Men på en punkt har jag invändningar och möjligen övertolkar jag Niklas. Han använder ord som "omprövning och eftertanke". Det vill säga en efterlysning av det som gjordes / borde ha gjorts ordentligt efter valet 2006. Att ett par månader före valet sätta sig och "ompröva" känns inte klockrent och det vet förstås Niklas om någon. Däremot kanske utspel och förslag i valrörelsens slutskede ibland (oftare) innehålla meningen "Vi socialdemokrater vill..". Som helhjärtad anhängare av det rödgröna samarbetet kan jag ändå tro att det ligger en förklaring till väljartappet just där: den socialdemokratiska profilen som får lite stryk och blir otydlig när partiet för första gången går till val med erbjudande om flerpartiregering. 

Min hypotes är att det är en mindre del av förklaringen till en uppförsbacke. En ensidig debatt om skatter, fristående för det de ska betala för, har dominerat sedan det rödgröna budgetförslaget i maj. (S) vinner mycket sällan skattedebatter, hur rätt man än kan ha i sak, hur värderingsbaserad politiken än är eller ens med "sänkt pensionärsskatt" som krav.

-Erik Laakso och Dick Erixon skriver om artikeln

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Ja men hur skall man förklara att vi har haft en nedåtgående kurva under hela 2000-talet? Omprövningen skulle givetvis påbörjats dag 1 i opposition. Vi var några stycken som stred för det, men istället har vi ägnat år åt att idiotförklara de borgerliga utan att ha något konkret att ge väljarna om vår egen färdriktning. Återställare och lappverk är inte färdriktning, bara ett harvande kring ett ankare som satt sig fast.

Anonym sa...

Är du en helhjärtad anhängare av det första rödgröna samarbetet (s+mp) eller det andra (s+mp+v)?

Kraxpelax sa...

Problemet är den bristande solidariteten och skatteviljan varigenom de ökande ekonomisaka klyftorna blir självförstärkande vilket gynnar Alliansen. Enda chansen är ett skarp och radijkalt förslag till förbättrade sjukförmåner, alltså en rejäl återställare vilket gagnar även medelklassen. Men där svävar (s) betänkligt på målet, vilket indikerar bristande kampvilja och trovärdighet. Det blir Alliansen som vinner valet.

- Peter Ingestad, Solna

Nils Dacke sa...

Min spådom om att S förlorar valet 2010 ser ut att bli sannspådd. Bara en skandal skulle ändra på det ( enligt mig) och då inte Bildt inblandning i Sudan som verkligen är en höna av en fjäder.

Att S förlorar skulle vara ba för demokratin i Sverige för då skulle S verkligen gå tillbaka till ruta 1 och försöka hitta sina rötter och omvandla sitt parti till det gräsrotsparti det en gång var. Idag är det utan konkurrens sveriges mest toppstyrda parti med M som god 2:a-

kerstin wallsby sa...

Förslag till hela S. Varför inte starta en nättidning så att er politik når ut till väljarna. Idag domineras massmedia av alliansen, som tar nästan all plats. Gå ut och tag plats och visa på det rödgröna alternativet och gör det NU!!!! Valet kommer att hänga på att informationen når ut.