lördag 5 juni 2010

Inget läge för "skakade" socialdemokrater

Ser att Aftonbladet gör kvällstidningsnyhet av den senaste och dystrare mätningen från Demoskop. En profikbild av Sahlin som idag ger intervju i DN. En nedåtgående kurva. Ett par anonyma med så kallad "insyn" som berättar om "skakade" och nervösa sossar. I konkurrenstidningen är huvudmotståndare Reinfeldt omvänt glad.

Jag tror inte på tidningen Aftonbladets dystra bild. Visst är det betydligt trevligare med ett försprång framför motgångar. Men ingen har på allvar trott att valresultatet kommer att kännetecknas av en tydlig vinnare. Det blir jämnt och avgörs i mångt och mycket av mobiliseringskraften hos blocken, något som faktiskt ger alliansens mer lättmobiliserade väljare ett försprång. Tror själv att den rena skattedebatt som nu Sverige har fastnat i, utan koppling till det skatter betalar och en borttappad debatt om vem som ansvarar för bristande jobbpolitik (Reinfeldt) är huvudförklaringar till det vi ser i opinionen. Det går att vända och dagens krisartikel i Aftonbladet kommer inte att påverka min vilja att jobba och slita fram till valdagen i september.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

Raymond Svensson sa...

Visst är det en dyster bild som målas upp om socialdemokraternas läge i opinionen. Jag tror det främst är det beroende på det rödgröna samarabete som gör att (S) tappar mark. Att det var rökt för alliansregeringen för några år sedan visar att så länge det finns glöd så ..... Å andra sidan är det just under valrörelserna som skiljelinjerna blottläggs och alternativen ställe emot varandra. Och väljaren ska göra ett val: endast en valsedel per val får man ju använda. Valdagen är examensdagen för alla oss partiarbetare. Då visar väljarna sina omdömen. Opinionsmätningar är ju bara mätningar och som den tillfrågade besvarar beroende på hur man just då tänker och tycker. Om några månader man tycka och rösta annorlunda.

David sa...

Du behöver lära dig att bli mer koncis, och försöka sammanfatta återkommande ämnen någon gång i veckan istället för i stort sett varje dag.

Jag har nästan slutat läsa din blogg på grund av den ström av inlägg du publicerar. Vi som läser bloggar följer i regel mer än en informationsström.

Du gör det dessutom knepigt att hitta relevanta inlägg på din blogg att länka till.

Anonym sa...

En gång i tiden var SAP ett parti för arbetare med aspirationer. SAP gjorde det möjligt för obemedlade att skaffa hus via tomträtt, byggde ut energi och kommunikationer. Framstegsoptimism var ledstjärnan.

Numera är SAP mot husägare, mot bilister, mot billig energi och försöker hamna i regering med teknikfiender och gamla kommunister.

Varför tror ni att det ska gå bra? För varje glad miljöpartist tappar man ett par riktiga sossar. Folk vill faktiskt inte få det sämre.

Bygg ut kärnkraften, bygg ut vattenkraften, sänk skatten på boende och bil. Lämna miljöfundamentalisterna åt sitt öde, att deppa konstant.

Tobbe sa...

Hur kan man välja att frivilligt samarbeta med någon som kallar sig kommunist? Som är så dåligt påläst att han menar att skatt på aktieaffärer är okej eftersom aktier hela tiden stiger i värde, när de i själva verket fallit mer än 30 procent de senaste tio åren. Alla fondsparare (pensioner mm) kommer att förlora stora pengar på den typ av skatt Lars Ohly talar om. Att sedan regera ihop med ett parti som på fullt allvar diskuterar vindkraft som möjlig ersättning till kärnkraft är ju hål i huvudet. Är det konstigt att folk blir misstänksamma? Nej!

Peter sa...

Det är förvånande att ingen inom S har gjort analysen korrekt ännu.

Så jag bjuder på den. Inför valet 2006 var svenska folket hjärtligt less på Persson. Då kom ett alternativ, alldeles till höger om Persson, som var pigg alert och ville använda makten till något annat än att bara hänga fast vid den. Resten är historia.

Nu är det 2010, och ett alternativ till Reinfeldt är här. Som lägger sig alldeles till vänster om honom, allt för att vinna medelklassen. Problemet är att alternativet till Reinfeldt är trött och saknar visioner och mest försöker röstmaximera varenda fråga som kan dyka upp på agendan - sådant genomskådas lätt om man inte sköter det snyggt. Dessutom har alternativet visat sig inkompetent och slarvig.

Så frågan folk ställer sig; om alternativet erbjuder näst intill exakt det Reinfeldt erbjuder (ta som exempel de jobbskatteavdrag som (s) skrikit sig hesa om i tre år men som de nu valt att behålla...) varför ska vi då välja alternativet när den person som representerar alternativet är inkompetent, trött och helt saknar visioner? När man dessutom kommer att få Ohly i regeringen?

Svaret? Det finns ingen anledning. Så har 15% av de tidigare (s)-väljarna tänkt iallafall och gått över till Moderaterna.

Thats my 5 cents!

Anonym sa...

Det finns två viktiga samhällsdelar som man kan ta sig för pannan för och det är numera den politiskt sönderfallande Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. I rimlighetens namn borde man kunna få en tydligare valfråga i detta. /gt

David sa...

"Det finns två viktiga samhällsdelar som man kan ta sig för pannan för och det är numera den politiskt sönderfallande Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. I rimlighetens namn borde man kunna få en tydligare valfråga i detta. /gt"


Håller helt med. (Och så säger de att anonyma individer inte ger några bra kommentarer...)

Anonym sa...

Ja, David, jag tycker nog att man måste VÅGA ta tag i problemet med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. I mina ögon är det dom två största valfrågorna näst efter jobben just nu. En fungerande och rättvis Försäkringskasa och en dito lika fungerande Arbetsförmedling är väl inte SÅ mycket begärt? Kanske inte nog många är personligen drabbade ännu, men det kommer efersom tyvärr..../gt