tisdag 1 juni 2010

Ship to Gaza - Blogg ej uppdaterad

Ett dygn sen jag läste Edda Mangas blogg från ett av fartygen som gick mot Gaza med förnödenheter.
Then messenger from the captain saıd there are five ships - four on the side and one behind - on the radar and they are approaching. No verbal contact. We are 72 mıles from the Israel shore and 100 miles from Gaza. We can already see some lights at a dıstance
Ett tidigare blogginlägg på svenska från Edda:
Allt ar fortfarande lungt. Tva militarfartyg foljer oss hela tiden. men pa avstand/ En helikopter och eller en dronare cirkulerar mellan vara fartyg/ vi far nyheter om demonstrationer i istanbul/ det vore klokt om ni kunde kontakta vara folkvalda representanter och be dem lugna ner israelerna lite. vi kommer i fred med ateruppbyggnadsmaterial till Gazas instangda befolkning och utgor inget hot/ Varfor de moter en humanitar hjalpinsats med militara medel ter sig gatfullt
Mavi Marmara. Så ser jag att fartyget hette där Edda Manga fanns med. Det fartyg som berördes av mest våld, om jag förstår tidningarna rätt. Två svenskar borta, en är bloggaren och idéhistorikern Edda Manga. Den helt lagvidriga attacken mot konvojen med förnödenheter är idag massiv från omvärlden. Men frågan är om det kommer att räcka för att stoppa israleliskt övervåld framöver.  FN:s Säkerhetsråd har ännu en gång fördömt Israel. Jag gissar på noll reaktion från Israel den här gången också. Man, om uttrycket ursäktas, skiter i omvärlden, i all sin inskränkthet till den "egna stora saken".

Cordelia Edvardson skriver i SvD:
Störst är dock min förtvivlan när jag tänker på människorna som finns kvar i Israel när jag själv, efter drygt 30 år som SvD:s mellanösternkorrespondent, fick lämna Jerusalem. Bland dem finns både släkt och nära vänner, men också flyktiga bekanta som alla har en sak gemensam: De kräver ett slut på all orättfärdighets, våldets och hatets moder: ockupationen.
Både Palestina och Israel. Inte storpolitikerna utan så kallat vanligt folk i en region som borde vara två stater, för två folk, med som det heter "säkra och erkända gränser". Världens reaktioner har under år byggt på antingen eller och både och. Antingen helhjärtat stöd för ena parten eller behovet av att balansera en våldshandling från Israel med orden "Men Hamas...(förr PLO och Arafat). Den inriktningen kommer inte att vara framgångsrik. Inte nu heller.

Fler bloggar:
- Alliansfritt noterar att MUF:s ordförande Wykman får kritik för ordval, inte åsikter.
- Anna Vikström om världens reaktioner och demonstrationer.
- Annarkia om "enough is enough".
- Emma Grön om vår tur att agera...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Efter att ha sett filmer vad som hände de första 4a israeliska soldater som bordade Mavi Marmara förstår man varför israels militär agerade. Soldaterna blev mottagna av 20talet "fredliga" aktivister med järnrör som slog och slog, ingen av soldaterna lyckades stå upp, de blev slagna liggades ned och slängda i havet därefter. Vem är det som är våldsam? Efter att ha 4a nedslagna soldater ombord, vad har israel för alternativ, lämna de 4a soldaterna åt sitt öde eller?
Jag försvarar inget dödande, men man kan inte tippa över all skuld på Israel, oavsett vart skeppet skulle gå eller vad som fanns ombord så lynchar man helt enkelt inte soldater eller myndighetspersoner som bordar ett skepp för avisa det. hur skulle det se ut om svenka poliser blev lynchade till döds när de utför avisningar på order av myndigheter, hade man lagt skuden på polisen eller lyncharna?

Leif Ekstedt sa...

Börja med att konstatera att det vara bara vatten - men det var internationellt vatten där det hela började.
Varför har inte FN genomfört tanken att ställa de båda länderna
under förmmynadare till dess att gränserna fastställts och båda parter åtagit sig att neutralisera
de grupper som vill förgöra motparten. Hamas borde omskolas och ta bort sitt enfaldiga förespråkande för att Israel skall förintas.
FN har skyldighet att skapa förutsättningen för att få parterna att samarbeta och se till att gränserna fastställes och respekteras. Båda parter måste sansa sig.

Joel sa...

Utmärkt, rationellt och konstruktivt förslag.

Tyvärr kommer det aldrig att bli verklighet, då sådana förslag fattas av Säkerhetsrådet där USA har veto.