tisdag 22 juni 2010

Utförsäljning av sjukhus? Ge besked från hela alliansen före valet

foto Staffan Larsson

Inför förra valet var utförsäljning av sjukhus en het debattfråga. Det verkar nu kunna upprepas med ett undantag: att ett parti faktiskt går till val på att sälja ut. Visst: det är just nu det är tid att berätta vad man vill. Så här inför ett val är tiden kommen för omprövningar. Men jag tror inte att det handlar om omprövning här. Jag tror att det är en i själ och hjärta fastnaglad inställning att offentlig egendom helt enkel måste privatiseras. Av rent ideologiska motiv.

Idag och i fallet med Danderyd hör vi nte den vanliga argumentationen om "andra aktörer gör det bättre." Danderyds Sjukhus är ett mycket välfungerande sådant och inte ens borgerliga politiker kan ta till det argumentet. Birgitta Rydberg tror dock att sjukhuset "nog kan komma ännu lite längre".

Ilija Batljan (S) utlovar en hård match mot en rea-utförsäljning av vården. Och dagens utspel kräver fler svar: I en kommentar till folkpartiets idéer säger moderaternas Catharina Elmsäter-Svärd:
– Visst kan vi titta på frågan, men kanske ska man inte vara så kategorisk med att peka ut Danderyds sjukhus i så fall. Man kan kolla även andra sjukhus. Men det är en senare fråga
Det där med "senare" kan nu inte dras ut alltför mycket i tiden. Ett besked om hur en alliansledning i landstinget kommer att göra, med vilka och när är viktigt före valet.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, men om de säljer sjukhuset riktigt dyrt och verksamheten får samma positiva utveckling som på St Görans, som är privat, vad är då viktigast för dig?

Är det ägandet eller att saker fungerar riktigt bra? Nöjer du dig med good enough åt Sveriges sjuka så länge det offentliga äger sjukhusen? Konsekvensen kan bli att sjuka blir sjukare i vårdköer eller tvingas söka sig utomlands för vård.

För övrigt är det trams att skriva om "rea" i sådana här sammanhang, men du kopierar bara den beordrade sosse-retoriken.

Peter Andersson sa...

Anonym: töntig avslutning om "sosseretorik". Dessutom lyckas du på några få ord stapla en massa påståenden på varandra. Jag kopierar ingenting, men det är väl inte uteslutet med viss likhet eftersom jag har socialdemokratiska värderingar. I fallet Danderyd kombineras begreppen "landstingsägd" med "saker fungerar bra". Systemet med "good enough" är det vi riskerar med offentlig vård om affärsmässighet avgör utformningen av vården mer än patientbehovet. Vårdköerna har ökat under de senaste åren men göms i dolda köer med benämningar som "patientvald väntan". Med tanke på historien, som tibble gymnasium, en radda förskolor i Stockholm o en eller annan vårdcentral är det inte " trams" att tala om rea eftersom man just har reat ut verksamhet vid de tillfällena. Det är ideologisk blockering, mer än att utveckla vården utifrån patientbehov.

/pa

Anonym sa...

Detta är förskingring av svenska folkets egendom. Det är exakt samma sak som om jag skulle sätta in en annons och sälja Jan Björklunds lägenhet. Eller jag säljer Fredrik Reinfeldts bil. Detta är en fråga för minst en folkomröstning. För det handlar inte om några folkvaldas privata egendom här. Det handlar om svenska folkets egendom. Vi vet ju dessutom att alla sådana här försäljningar ALLTID sker genom att slumpa bort svenska folkets egendom till underpris. Svenska folket avhänder sig sin kontrollmöjlighet över sina skattepengar på detta vis. Pengars användande som kan kontrolleras av folkvalda politiker. Allt detta raseras. På ideologins altare!