onsdag 30 juni 2010

Unga - Framtid - Drömmar - och något om public service-TV

Jag skyller på Sveriges Television att jag här "halvbryter" ett "halvlöfte" till Fredric Kjellberg att inte kommentera opinionsmätningar fram till Almedalsveckan. SvT? Ja, gårdagens inslag i Aktuell kl 21 tillhör svensk public-service-TV:s lågvattenmärken. En halv aktuelltsändning ("typ") med något som bara verkade ha ett syfte: att "dissa" Mona Sahlin som person.

Att göra inslag om politik inför ett val är förstås självklart. Att berätta om och försöka ge förklaringar till olika partiers läge i opinionen lika självklart och viktig "folkupplysning". Det kan möjligen till och med finnas värde i att berätta om förtroenden eller dess motsats för partiledare. Men att en stor del av en nyhetssändning göra den här typen av inslag. Nej.

Vid sidan av egna journalistiska kommentarer hade Aktuellt också bjudit in en retorikexpert. Experten kunde berätta att Sahlin ser "nollställd ut", har ett kroppsspråk som visar "antipati" och att Sahlin har ett "släpigt  sätt att tala" vilket inte passar "den position och lön" som S-ledaren har.  Det långsamma talet hos Sahlin, säger experten, visar på att Sahlin underskattar lyssnares intellekt". Delvis gjordes analysen utifrån ett tidigare avsnitt av Agenda. (bilderna ovan)

Jag hoppas att de politiska partierna, också socialdemokratin, granskas före valdagen. Hur ser politiken ut för fler jobb? Vad vill man med skatterna? Blir ROT-avdraget kvar? Hur blir det med resurser till kommunerna? Och så vidare. Men jag jobbas ingen annan partiledare får den generösa tilldelning av Aktuellt-tid och format som "förärades" Mona Sahlin i går.

Just där kommer mitt brott mot halvlöftet till Fredric in. För det kan finnas skäl att som en motvikt till Aktuellt-eländet peka på dagens mätning som gäller de unga väljarna. Låt vara att (S) även i den mätningen ligger sex procentenheter under det mål som har satts för hela väljarkåren. Men stödet hos de unga väljarna är kraftigt. Alliansen är svag. Som professor Peter Esaiasson framhåller i artikeln:
det här resultatet är goda nyheter på lång sikt för de rödgröna. Det finns alltid en underliggande trend att man hänger kvar vid det man röstade på de allra första gångerna
Trots allt verkar ändå de väljare som borde vara mest inriktade på framtiden se en framtid också för socialdemokratin. Till skillnad från, som det verkar, Aktuelltredaktionen. Jag börjar komma över gårdagens  ilska. Att vinna unga väljare är sannerligen ingen dålig valrörelsestart.

Mer att läsa:
- Expressen,
- Folkpartiet som ser Karate kid som ett sätt att fånga unga väljare.
- Krassman om förklaringar tlll alliansens svaga läge: "Ser man ungdomsarbetslöshet som en synvilla så..."
Fredrik Axelsson som tror på möjligt samtalsklimat för att berätta berättelsen...
- Ann-Sofie Wågström om ett citat..
- Annarkia om plånboksfrågor som futtiga jämfört med jobb och välfärd.
- Kulturbloggen om picknick och politik..
- Roger Jönsson med bra förklaringar till de ungas stöd..
- Tokmoderaten revolterar...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern 
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Fredric Kjellberg sa...

Det är lugnt Peter. Du får kommentera mätningar av olika slag. Faktum är att det bara är du som har tagit mig så bokstavligt och någon måste ju få kommentera :-)

Adde Henriksson sa...

Mona är skön, hon har en lugn stil, hon tar det piano. Hon är den bästa vi har, jag tycker hon sammanfattar det finast med vårt parti. Jag hoppas hon orkar ändå i mål, hon ska få besätta statsministerstolen i höst.