tisdag 1 juni 2010

Bostadsdebatter i riksdagen idag - och arbetslösheten senare

Rakt över Sjödalsparken ligger de ganska nybyggda hyreshusen med ungdomslägenheter. Ett av de sista som förmodligen har uppförts de senaste åren. Det var ett samarbete med HUGE fastigheter och bostadsnätverket "Jag vill ha bostad.nu". Ett resultat av bostadspolitiken förra mandatperioden i Huddinge. Nu är det kärvare för den som vill se fler hyresrätter byggas. Om detta handlar tre av dagens debatter i riksdagen. Bland annat har Carina Moberg, ledamot från Huddinge och ordförande i Civilutskottet, ställt frågor i en interpellation till Mats Odell. Statsrådet som egentligen inte vill ha bostadsfrågorna på sitt bord.

Det märks. Carina Moberg skriver i interpellationen om läget på bostadsmarknaden.
bostadsbyggandet fallit för varje år sedan 2006. Förra året påbörjades så få bostäder som 15 250 stycken. Det är det lägsta bostadsbyggandet på över tio år. För hela mandatperioden beräknas nyproduktionen av bostäder uppgå till ca 85 000. Det kan jämföras med över 127 000 bostäder under den förra socialdemokratiskt ledda mandatperioden. Byggandet av hyresrätter har mer än halverats jämfört med den förra mandatperioden
Vi får se vad statsrådet svarar på frågorna vad han tänker göra åt den ökande bostadsbristen. Jag är inte alltför förväntansfull.

En annan riksdagsdebatt på gång handlar om jobben. Socialdemokraterna begärde igår en aktuell debatt om den arbetslöshet som nu biter sig fast och som har slagit ut trovärdigheten i regeringens retorik. En ungdomsarbetslöshet som når det tragiska talet 30 procent. Martin Moberg utvecklar bra varför det är en viktig fråga inför valet för (S) och de rödgröna.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,