torsdag 17 juni 2010

Starkt stöd för rödgrönt om de kommunanställda får bestämma...men...

Gårdagens partiledardebatt sätter förstås avtryck i dagens pappersmedier. Tyvärr missade jag det mesta men jag förstår att debatten var het på många områden, inte minst om jobben. För den borgerliga alliansen handlar jobbfrågan att infria ett vallöfte som sprack. Att få ner kostnader för arbetslösheten är också en förutsättning för att kunna få utrymme för sänkta skatter. Att ännu en gång göra det på lånade pengar är inte förenligt med ansvar för Sverige. Vad gäller svaren verkar nu mycket ha skjutits till efter sommaren. Det är olidligt mycket hackande på andra...

De rödgrönas jobbpolitik finns i alla fall. Som Svenska Dagbladets ledarsida tog upp i veckan handlar det om att få nya jobb i nya företag där ledaren lyfte fram bristerna hos Reinfeldt och plus för Sahlin om företagande. "Reinfeldt har inga klara besked att ge", menade SvD.

Jobben är en viktig förutsättning för välfärden. Ska vi ha råd att höja kvaliteten i skola, vård och omsorg måste resurserna skapas. Men för det krävs ju att politiken också ser det som viktigt, och viktigare än andra prioriteringar. Det verkar som de som arbetar i välfärdstjänsterna i kommunerna är medvetna om de politiska skillnaderna och prioriteringarna. I SCB:s mätning nyligen ger de kommunanställda rösten till de rödgröna. 37,7 för (S), 12,1 för (v) och 14,6 för (mp). Landstingsanställda ger enligt mätningen ett nära 60-procentigt rödgrönt stöd.

Nu är inte verkligheten bara trevlig, inte ens här. Som "Kommunalrådet Johansson" pekar på i artikeln i Dagens Samhälle backar (S) också i de egna, starkaste supportertrupperna. Det är en signal att ta till sig på rätt sätt. Sett till väljarnas förflyttningar mellan partierna förefaller inte de borgerligas politik locka. S kräftgång synes mer beror på ett framgångsrikt miljöparti. Kanske ett besked att de kommun- och landstingsanställda inte ser löften om skatter som det centrala för sitt partival utan förväntar sig mer tydliga besked om välfärdssatsningar. Eller uteblivna sådana.

- SvD:s ledare om partiledardebatten.
- Sjölander och Peter Högberg bloggar om Konjunkturinstitutets uppgifter om försvunna välfärdsjobb.
- Martin Moberg om partiledardebatten.
- Claes Krantz om välfärd och skatter.
- Johan Ulvenlöv om centerledaren och jobbsiffror.
Fler inlägg om partiledardebatten: Röda berget, Mitt i steget, Martin Moberg, Mats Engström.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Herr Nilsson sa...

Är det inte jobbigt att förvränga verkligheten så där som ni på vänsterkanten gör? När du skriver "...jobbfrågan att infria ett vallöfte som sprack" så vet alla att du medvetet försöker ge alliansen skulden för en global nedgång.
Människor har inte glömt Perssontiden då S misslyckades med jobben under glödande högkonjunktur. Men ni hoppas att folk glömt.
Människor vet att det var en global nedgång som kom av sociala åtgärder i USA, detta att tvinga banker att låna ut pengar till folk som egentligen inte kunde betala. Ni hoppas på att människor inte ska inse det.
Människor inser att ni på vänsterkanten i allmänhet och S i synnerhet försöker ge alliansen skulden för ett globalt fenomen.
Hur många tror du att du lurar och hur många blir bara trötta på detta förvrängande och vänder politiken ryggen.

Peter Andersson sa...

Hr Nilsson: Jag citerar i inlägget Svenska dagbladets ledarsida och en företagare som säger att Sahlin har bättre svar än Reinfeldt på företagandet.

Vad gäller jobblöftet går det bra att ta del av DN.s analys.
http://peterlandersson.blogspot.com/2010/01/dn-regeringen-klarar-inte-jobbloftet.html

Man kan förklara saker med global kris men ställer man ut säkra löften därför att man tror att de egna lösningarna står över allt så ska man också - som Reinfeldt själv sa.- utvärderas utifrån det. Det fanns inga reservationer till löftet och min gissning har i några inlägg varit att man har en så djupt förankrad övertygelse om att sänkta skatter automatiskt ger fler jobb att man inte sett behov av reservationer.

Förutom den kritik som jag citerar från företagarna kan man förstås också rikta kritik mot passivitet när det gäller arbetsmarknadspolitiken och utbildning. Nu skryts ju över att det byggs ut medan verkligheten är att man först har rustad ner mycket av de arbetsmarknadsinriktade utbildningarna och nu kompenserar något. För passivt!

/Pa