onsdag 9 juni 2010

En politisk gärning värd att minnas - och Timbro-SlösO som sover

Det nya, toppmoderna Nya Karolinska klubbades i går i landstinget. Jag hade ersättare under kvällen men noterar ändå att det gick som förväntat: Nya Karolinska byggs. Och det till en kostnad för Stockholmarna som är 7 till 9 miljarder lägre än det förslag som de nu styrande hade tänkt driva igenom bakom osedvanligt tillslutna och förseglade dörrar. Efter förra fullmäktige måste S-ledaren i landstinget, Ilija Batljan ha gjort ett starkt intryck också på landstingets moderata ledare efter (bokstavligen) nattliga beräkningar med kalkylerna. Det blev överenskommelse och i går ett positivt beslut.

Men...


När beslutet är fattat borde också frågor väckas om ansvaret för det som utan Ilija Batljans insats kunde ha blivit sanning. OM det nu hade fått rulla på - hur ser vi då på alla miljarder som efter överenskommelsen bevisligen inte var självklara? Det ansvaret måste prövas. Och ytterst är det väljarna på valdagen som måste bedöma om det är ledarskap som Ilijas som behövs i landstingsledningen eller om man accepterar det som nu finns: handlar inte ett dyft om personlighetsbrister. Det stora problemet är att hyllningen av "Privat" kostar mer för skattebetalarna. Rent och krasst ideologiskt betingat.

Johanna Graf skriver om Ilijas insats, men också om det som nu har hänt i Solna, en stad (där duger det inte med "kommun") ledd av samma majoritet och partifärg på "borgmästare" som i landstingsledningen. Timbros SlösO, som ska se till att värna skattebetalarnas pengar, har fått anmälan om det som händer i Solna. Men där verkar sömnen ha inträtt, om än med noteringen att nu Ilija Batljans och socialdemokraternas insatser i landstinget uppmärksammas. 

Maria Eriksson, Svenska dagbladet, har vad jag förstår goda kontakter med SlösO. Hon bloggar idag om ett antal arenabyggen, dock inte den i sammanhanget ganska mastodonta Solnasatsningen. En kort resa till Solna och granskning av arenaaffären och annat kan ge värdefulla uppslag till hur en kommun INTE ska styras. SlösO, wake up. Och det gör ingenting om Maria följer upp granskningen i SvD. Det blir möjligen heta slöserinyheter.

- Marika Lindgren Åsbrink har tidigare gett SlösO ett antal uppslag.
- Johan Ingerö om SlösO.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Jonny sa...

Nja... var det inte ca 2 miljarder i dagens penningvärde som sparats.

Man tar en annan risk, skulle vilja veta vad den risken går ut på och vad den kan kosta i värsta fall ?

Peter Andersson sa...

Jonny. Vi har använt begreppet "sammantaget" och pratat de samlade effekterna vilket torde vara det intressanta. Men, ja, 2 miljarder i dagens penningvärde där riskbedömningen väl kan ses i den överenskommelse som är gjord. Förnuftigare hantering av finansieringen snarare än att öka projektrisken. LÖsningen som nu gäller påverkar ränta-på-ränta-kostnaderna och ger de här effekterna. Visst kan man vända saken politiskt till typ "bara två miljarder" men det är nog inte det centrala att bolla så här. ?

peter

Jonny sa...

För mig som enkel privatperson så är det en himla skillnad på 2 miljarder och 7-9 miljarder.

Ska vi börja räkna allt i annat än dagens penningvärde ? För ärlighetens skull kanske man ska ange båda siffrorna OM man vill ta upp den högre siffran.

Jag har fortarande inte förstått vad den annorlunda risktagningen går ut på och vad den kan kosta i värsta fall (i dagens penningvärde).

Det brukar inte finnas någon fri lunch ...