tisdag 29 juni 2010

Krav på oberoende granskning av svininfluensavaccinet

[uppdaterad] Som en av 149 ledamöter i landstinget, Stockholm, röstade jag strax före midsommar förra året Ja till inköp av ett stort antal "kartonger" vaccin mot svininfluensan. Det var ett beslut "under galgen", egentligen utan möjligheter att ha läst in frågan i förväg och även moraliskt/etiskt en omöjlig situation: Vem är du om du pläderar för nej till inköp av mediciner till ett folk som enligt WHO och svenska hälomyndigheter hotasd av död och pina av ett virus som snabbt sprids över världen? Det verkar som det blev för mycket. Men kapslarna har beställts, betalats och kan väl sannolikt inte användas. Ett slöseri med skattepengar av gigantiska mått, baserat på larmrapporter från medicinska auktoriteter.

Jag skrev redan i höstas, för 8 månader sedan, om behovet av en nationell revision av hela frågan. Viktigt i sak, viktigt för framtida pandemihot. Och kanske också för att klara ut att det faktiskt har varit medicinska bedömningar som har legat till grund för besluten om pandemiklassning, det som gjorde beslutet i mitt landsting enhälligt.

Det är vår "gamle" biträdande landstingsdirektör Göran Stiernstedt, nu på KSL, som inte tycker att det räcker att den socialstyrelse som stod för det svenska larmet ska utvärdera sig själv. I artikeln berättas:
Avtalet prutades ned så att Sverige endast behövde köpa 6,5 miljoner doser av dessa för drygt 400 miljoner kronor, vaccin som riskerar att bli oanvänt. Det innebär att den svenska vaccinnotan totalt slutade på 870 miljoner.
Jag bloggade den 22 juli förra året om en annan kommentar av Göran Stiernstedt: "Särintressen styr i bakgrunden" säger han till Dagens medicin. Mina tidigare trevande försök att skriva deckare vaknade till av nyheten - ett uppslag! - och en gammal idé till kriminalroman med stora ekonomiska intressen, mord och blod fick inspiration. Vad gäller det första inslaget, alltså.

Det
är obegripligt att regeringen med folkhälsominister Maria Larsson i spetsen verkar vägra en oberoende granskning. Om jag förstår saken rätt menar Larsson att det räcker med en utvärdering av den Socialstyrelse vars rekommendationer i alla fall hade stor betydelse för mitt "knapptryckande". Min bloggrubrik den 6 november gäller fortfarande: Svindyr vaccinnota ökar kravet på nationell revision om svininfluensan".

Fler som bloggar:
- Sanna Ehdin om "..äntligen..."
- Åsa Rosenberg om hur pengarna istället kunde ha använts..
- Sophies sanningar
- Svensson med länkningar till 20 tidigare egna inlägg om detta..
- Elisabeth Björnsdotter Rahm 

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,