måndag 14 juni 2010

DN:s partiledarintervju: Reinfeldt upprörd över vänsterns fördomar om ungmoderater

Dagens partiledarintervju i DN är extra intressant eftersom det är Sveriges statsminister tillika moderatledaren Reinfedlt som är "offer". Man får veta att moderatledaren är en god demokrat, att han är pragmatisk och det verkar som han hellre talar om "välfärdsambitioner" än om sänkta skatter. Reinfeldt är också en "omprövningarnas man" som genom livet fått lära sig att ompröva och utveckla sina uppfattningar. Han verkar också bli särskilt engagerad på en punkt. Han "skyr människor som hävdar att allt är enkelt". Det är komplicerat, känslor och motstridigheter, menar han och kommer just där in på det vi har sett flera gånger. En moderatledare med viss antipati för journalister som kräver "tio nya punkter som ni inte har hört förut".

Senare i intervjun kommer man in på välfärden och förra valets löfte: att vad socialdemokratin än lovar så ska Reinfeldts allians slå de "rödgröna" satsningarna. Så, menar Reinfeldt, har också gjorts och återkommer till siffran 26 miljarder mer igen. Den där skulle jag mycket gärna se analyserad. Men möjligen ligger där också jobbcoacher, ökade socialbidrag och kostnader för RUT-avdrag och vårdnadsbidrag.

Reinfeldt ger löftet att hans regering kommer att övertrumfa de rödgröna välfärdssatsningarna "utifrån vad de nu föreslagit".
En spännande punkt som jag gärna återkommer till.

Det är närmast den efterföljande kommentaren som lockar till vidare grävande. När talet om rödgröna satsningar kommer upp "- och fler offentligt anställda" - menar Reinfeldt att det har blivit fler "offentligt anställda". En ganska uppseendeväckande omsvängning att på så sätt i ett löfte betona just "offentligt anställda". En intressant spec av hur det har sett ut fick jag se för ett par veckor sedan. Riksdagens utredningstjänst hade försökt reda ut den där debatten om "25 000 förlorade jobb" i kommunerna som varit föremål för debatt. Att minskningen har skett inom vård och omsorg verkar i alla fall klart, när SCB och utredningstjänsten visar fakta.

Intervjun med DN förefaller avslutas med  mycket känslor. Då ändrar statsministern både "mimik och kroppsspråk". "Renfeldt beskriver med lågande blick de fördomar många ungmoderater möter från vänsteroppositionen runt om i landet". Det handlar om att dessa från vänster ser ungmoderater som "rikemansbarn". Reinfeldt betonar att han själv har en "enkel bakgrund" precis som "Anders Borg och Sven Otto Littorin. Säger bara "jisses" till den delen av intervjun.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

Enkel bakgrund? Jag säger som du Peter - Jisses!

Alexandra Einerstam sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Martin sa...

Fördomar? Han förutsätter att vi inte kände MUFarna när vi gick i skolan? Jag tror att fördomen från vänster att Moderaterna saknar självinsikt, nu är bekräftad.

Anonym sa...

Det är inte fördomar, det är erfarenhet av MUF. Säger bara Niklas Wykman och hans hyllande av dödandet i Ship to Gaza.
Om man har en ordförande för MUF som beter sig på det viset så säger det väl allt om MUF.
Karin C

Björn Fridén sa...

Förortskillen

http://www.expressen.se/1.1633582

Britta Sethson sa...

Vi har inte glömt att de kastade pil på en bild av Olof Palme och bidrog till att piska fram ett Palmehat.

Jag har i alla fall inte glömt att de klädde sig i bruna uniformer och gjorde Hitlerhälsningar öppet på gatorna i Sverige under kriget.

Det gäller alltså unghögern. Vore bra om de någon gång bad om ursäkt för detta; Riktigt tydligt.