tisdag 22 juni 2010

Huddinge fullmäktige - med punkt för byggplaner på Masmoberget i Vårby

Idag tog "budgetfullmäktige" slut. Efter en heldag och kväll, en kväll och ytterligare en kväll hade det möte som började med kommunens mål och budget klubbats av. Dagens längsta debatt var ett ärende som behandlas i kommunen i många år. Ska bebyggelse tillåtas på Masmoberget i Vårby? Eller rättare sagt: Ska kommunen snabbt som attan utvidga naturreservatet till att omfatta också större delen av Masmoplattån?

Ja, tyckte den borgerliga alliansen. Njae. Egentligen alliansen minus folkpartiet. Men allianser kostar. Därför har (fp) tyvärr gett upp sitt tidigare ganska entusiastiska stöd för byggande och anpassat sig till övriga allianspartier. Folkpartibloggaren Mikael Griffin skrev mycket klokt på sin blogg i slutet av förra året. Tyvärr valde hans parti att idag stödja en ganska orimlig kompromiss. I de underlag som tjänstemännen har gett oss är man mycket avvisande till att den del som nu undantas är tillräcklig för att i en eventuell framtid kunna bygga något och få kalkylerna att gå ihop.

Som
Mikael skriver, så skriver man också i det utvecklingsarbete som kommuner har jobbat med för Vårby Haga. Här är det anmärkningsvärt att man först beslutar om utvidgningen av naturreservatet, sedan ska programmet behandlas där man lägger ganska tung vikt vid bebyggelse på Masmoberget. Inte klokt!

Huddinge växer och är länets näst största kommun, efter Stockholm. Vi behöver sannerligen grönområden för nya och gamla huddingebor. Redan nu är en tredjedel av kommunens yta vatten och grönområden och det mesta skyddat. I den rankning som tidskriften Fokus har gjort av kommunerna ser jag att Huddinge, trots närheten till Stockholm, ligger på åttonde plats i landet när det gäller hur stor andel av ytan som är skyddad natur. Vi ska vara stolta över det, kanske inte ens nöjda. Men det gör att vi den dag behov finns av att hitta mer mark för byggande i Vårby kan pröva om det finns delar av Masmoplattån som är möjlig att bygga utan att stora naturvärden offras. I alla fall tänka tanken! Dagens beslut är i praktiken ett tankeförbud för sådana idéer. För all framtid.

Tillägg: efter postningen känner jag behov av att göra ett tillägg: det är inte folkpartiet som ensamt ska lastas för beslutet även om man ska få den kängan för att ha svängt från det man så tydligt lovade huddingeborna. Ansvaret ligger på övriga partier i fullmäktige..som tillsammans "körde över oss".


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,