söndag 6 juni 2010

Almedalen ger svar om bostadspolitiken? Och vad sägs om sociala medier?Möjligen är den svenska bostadspolitiken, det som lär ha benämnt som "Success story"* något man kan ta upp en nationaldag som denna. Det gör i alla fall fyra (S)-företrädare på Politikerbloggen. Debattörerna riktar sig till statsrådet Mats Odell med en påminnelse att han är bostadsminister också. De fyra tangerar med inlägget mina egna inlägg där jag påminnt om Odells märkliga uttalande att vår nation saknar minister för lastbilar och ska således inte ha någon för bostäder heller. Bostadsbyggandet, inte minst av hyresrätter, har sjunkit dramatiskt och det förefaller i alla fall för mig uppenbart att mer behöver göras. Men vad?

Om
detta kommer förstås en del aktiviteter under Almedalsveckan att handla. En av dem utgår från de 216.000 ungdomar som idag är bostadslösa. Arrangörer är några av landets studentkårer, jagvillhabostad.nu, m.fl. som bildat nätverk: "Läge för lägenheter". Här kommer Mats Odell medverka och har god chans att berätta vidare om sina tankar kring bostadsbyggandet. Men han lär garanterat att får en del mothugg av studentföreträdare och Mikaela Valtersson. (mp). Möjligen är ett av hennes motargument att de rödgröna lägger förslag om både fastighetsskattesänkning och inte minst investeringsstöd för hyresrättsbyggande.

Nicke Grundberg bloggar mer om debatten.

I dagsläget visar Almedalskalendariet 16 registrerade evenemang under rubriken "byggande". Svensk Byggindustri fortsätter med sin kampanj mot svartarbete i byggbranschen med seminarium. Ett annat frågar sig hur "miljonprogrammet 2015" kommeer att se ut. Fastighetsägarna har ett seminarium under rubriken "Arbete åt alla? Bostads åt alla? och ställer i underrubriken frågan om ungas bostadsproblem är en icke-fråga för politiker. Annars är den nuvarande kalendern tom på partier och temat "byggande". 

Knappt en månad kvar nu. Jag återkommer med fler inlägg under min blygsamma benämning Almedalsbloggaren. Har förstås särskilda skäl att tipsa om det frukostseminarium som jag medverkar i, torsdag i gryningen. Temat är "Hur stor makt har politiska bloggare,".

* "Historien om bostadspolitikens politisering", Bidrag av Thord Strömberg i boken "Socialdemokratins samhälle"

Mer att läsa inför Almedalen
Makthavare.se som förstås har koll.  
- JMW Kommunikation bloggar ett par inlägg om "Social media-akuten".
- Martina Lind om bloggfrukost.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant    Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,