Det har inte varit mycket i de "vanliga medierna". När jag har skrivit om regeringens jobbpolitik och för den delen även alternativet så har DN:s artikel från början av januari varit en av de få som kritiskt har granskat regeringens jobbpolitik. Med alternativet syftar jag bland annat på en hel kongress där (S) har debatterat och formulerat en jobbpoltiik, med allt från företagarperspektiv till "det vanliga" med en aktiv arbetsmarknadspolitik och rimliga ersättningsnivåer i a-kassan.
Valsegern 2006 vann Reinfeldts allians som bekant på jobbfrågan. Just därför ska resultatet utvärderas. Ett val handlar också om att väljarna ger godkänt eller icke godkännt till de som styr. Dagens artikel i DN har en rubrik på förstasidan: "Regeringens jobbiga kurva". Artikeln över ett uppslag pryds med rubriken "Fler arbetslösa efter fyra år med Reinfeldt". (ej på nätet nu)
Jag har sett ett par steg i argumenten när alliansvänner ska bemöta detta. Det första är statistiken. Genom att först ha använt en typ av statistik för att peka på S-regeringens "misslyckande" om utanförskapet har man övergått till att tala om andra siffror. När dessa spricker har man gått tillbaks, rensat gamla och samtidigt tala om "synvilla" och annat. Men låt oss acceptera som det är: DN redovisar idag att arbetslösheten i september 2006 var 6,1 procent. I dag (juni 2010) var den 8,8 procent. Högre eller lägre?
När det steget är "förlorat" kommer försvaret: "Det är inte regeringens fel, det är en internationell finanskris". Förvisso delvis rätt. Men samtidigt kan inte ett vallöfte som ställts ut utan reservationer bara pratas bort. Man får ta ansvar om man så kategoriskt har trott på sina egna teorier om "jobbskapande" att man inte har bedömt några reservationer som viktiga. Samtidigt har man inte gjort det man hade kunnat för att möta arbetslösheten, alltdeles oavsett globala "osynliga händer". Det har också kritiserats av regeringens egna experter. Och jag minns i alla fall att Anders Borg slog bort varningar om kommande kris i riksdagens kammare.
Igår var det Expressen och i dag ser jag det i Aftonbladet. Den toppresterande kvällstidningsanalysen handlar nu om Fredrik Reinfeldts ansvar för ökad impotens i landet. Förhoppningsvis övergår också dessa alster till att granska regeringspolitikens misslyckande där det verkligen ska utkrävas ansvar. Som i jobbfrågan.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, jobb, arbetslöshet, utanförskap, val 2010, valet 2010, alliansen, fredrik Reinfeldt, Anders Borg,
1 kommentar:
Du har rätt Peter, vi måste granska arbetslösheten med riktiga siffror. Under S-regeringen räknades arbetslösheten med mått " öppen arbetslöshet " enligt SCB var 4.8 procent eller 217.000 personer öppet arbetslösa maj 2006 och siffran för maj 2010 är, 4.5 procent eller 210.811personer. Använder man måttet " bred arbetslöshet " enligt RUT utanförskap 2010 " var tredje kvartalet 2006 " bred arbetslöshet" 1.122.800 personer eller 19.2 procent och första kvartalet 2010 är siffran 1.061.500 personer eller 17.7 procent . Ett annat mått är sysselsättning, maj 2006 4.300.000 personer och maj 2010 4.500.000 personer. Jag tycker att innan vi börjar räkna, impotensen under S-regeringens tid måste vi granska deras arbetslöshets siffror efter 4 års högkonjuktur och jämföra siffror efter 3 års lågkonjuktur. Efter jämförelsen kan vi kröna vinnaren för jobbfrågan. jag tror att den som har klarat jobbfrågan lika bra under lågkonjukturen som S-regering under brinnande högkonjuktur är given vinnare.
Skicka en kommentar