tisdag 15 juni 2010

Politik för fler jobb - och dess slående motsats


bild snodd av Nathalie
Redan i går beskrev Svenska dagbladets ledare i en text skillnader mellan Reinfeldts regering och socialdemokraterna när det handlar om att ge förutsättningar för fler jobb och företag. Cecilia Nykvist, företaget Frank Form, hade  hos Mona Sahlin hört positiva förslag som hon såg som viktiga för företagandet. Från statsminister Reinfeldt hade hon hört noll av besked. Och, som Maria Eriksson på samma tidning skrev i går. "Det räcker inte att bolla med statistik".

När de rödgröna ledarna i dag sammanfattar jobbförslagen på DN Debatt stiger graden av skillnader: Reinfeldts icke-fungerande teorier om sänkta skatter för den som redan tjänar mest som ses som den ultimata jobbskaparpolitiken. De rödgrönas förslagen inom ett antal framtidsområden som kombinerar att skapa förutsättningar för nya jobb och insatser mot arbetslösheten.

Det handlar om ett brett program: bostadsbyggande och renoveringar. Investeringar för klimatomställning. En satsning på jobben  i välfärdssektorn och ett rejält utbildningspaket. För att stimulera företagandet skriver de rödgröna:
 Vi vill sänka arbetsgivaravgiften för de små företagen. För ett företag med tre anställda innebär det en sänkt kostnad med cirka 50 000 kr om året. Vi föreslår också en riskkapitalfond på 5 miljarder för att öka takten när det gäller investeringar och utveckling i teknikintensiva företag. I dialog med fack och företag vill vi utforma en rad strategiska branschprogram för svenska nyckelsektorer som till exempel miljöteknik- och fordonsbranschen.
saker av detta är nya men likväl viktiga när väljarna ska bedöma partierna inför sitt val. Det förvånar inte mig om fler kommer att tänka som SvD-ledaren: "så märkligt tunnt från Reinfedt". Och mer positivt om Mona Sahlin och de rödgrönas förslag.

PS

Vid några tillfällen har jag sett ganska trista felaktigheter från borgarna om de förslag om ROT-avdrag som de rödgröna har. I ex en artikel om "storstadspolitik" står: "Vänsterpartierna vill även avskaffa RUT- och ROT-avdraget".

Rut är rätt
. Rot är lögn. I den rödgröna vårbudgeten finns det motsatta förslaget. Utökning. Visst påpekar de rödgröna att ROT är ett konjunkturstöd som ska vara tillfälligt. Men i gällande läge innebär politiken utvidgat ROT. Den som har förmåga att läsa innantill ser: Skol-ROT för upprustning av skolor, ROT för att rusta flerfamiljshus, inte bara villor. Så ser förslagen ut och det är sorgligt att politiker på riksnivå ibland tillgriper rena lögner och förvanskningar i debatten. 


Mer att läsa:
- SvD skriver om jobbförslagen.
- Expressen med rubriken "Bostäder i rödgrönas jobbpaket".
- Lena Sommestad om välfärd som sparar pengar.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Edvin Ala(m) sa...

Det är ingen lögn, ni vill avskaffa även ROT eftersom att den för er är en konjunkturåtgärd.

Micke sa...

Varför ska man alltid satsa på samma gamla saker vid lågkonjunkturer? Det verkar ha blivit en tradition att satsa på byggsvängen och vägbyggen i Sverige, när arbetslösheten är stor. Förr i tiden (t.ex. 30-talet) så skapade dessa satsningar många jobb. Idag skapar framförallt vägbyggen väldigt få jobb, eftersom allt görs numera med maskiner.
Det behövs verkligen nytänkande inom dessa jobbskapande åtgärder. Alliansen har sitt RUT och de rödgröna har sitt investeringspaket för klimatomställning. Att satsa på utbildning är bra men skapar inga arbeten, förutom för lärarna. Vi riskerar att via höjd utbildningsnivå hamna i Kanada-fällan, dvs ha arbetslösa med världens högsta utbildningsnivå.
Problemet är att pengarna inte räcker till allt under dåliga tider. Att ge kommunerna mer pengar så att de inte behöver sparka folk inom äldreomsorgen vore bra. När det gäller skolorna så är det annorlunda, eftersom barnkullarna minskar under åren framöver.
Till sist: Mer nytänkande tack!

Anonym sa...

Jag tycker också att man ska satsa på äldreomsorgen och vården i dåliga tider, det behövs verkligen. Något som också verkligen behövs, är att rusta upp bostäder, parker, allmänna platser m m. Det ser rätt skräpigt och nedgånget ut i Sverige i allmänhet om man jämför med Finland. Något som också borde satsas på är städning. I Finland är det rent och snyggt på offentliga toaletter, till skillnad från Sverige.
/ om man nu ska snacka toarapport så här i valtider... /gt

Hugo sa...

Ursäkta tilltalet, men VEM i hela fridens namn arbetar och presterar mer om utbytet blir mindre?

Man behöver inte vara ett intelligensknippe precis för att fatta sambanden.

Finns ingen morot, varför anstränga sig i jantejämlikhetens namn.