måndag 28 juni 2010

Vad är röstfiske - och vad är att stärka demokratin?

I den norr om Slussen belägna staden Sundbyberg styr det nya politiska (S)tjänskottet Jonas Nygren sedan första maj i år. Att han är S-märkt är verkligen inget ovanligt i staden. Så har det nästan alltid sett ut i Sundbyberg. Men som andra städer är alla i "Sumpan" inte lika engagerade i det lokala styret. I vissa delar av staden är valdeltagandet mycket lågt. Där vill nu kommunens politiska ledning göra särskilda insatser för att berätta om hur man röstar och vad det betyder. Och som det står i beslutsunderlaget:
Samtliga områden med lägre valdeltagande i något av valen till riksdag,
landstingsfullmäktige eller kommunfullmäktige än 70 procent prioriteras.
Inslaget i TV4 Stockholm var ganska tydligt uppgjort och en plantering av nyhet där "förvaltningsdomstolsdom" och bilder av myndighetsstämpel blir "röstfiskenyhet". Ett trist inslag i valrörelsen och en mycket låg nivå. Och vad jag förstår av det beslutsunderlag som jag har sett så är det inte "bara" Hallonbergen utan "samtliga områden med lägre valdeltagande..än 70%."

Ett par mil söder om Slussen ligger Huddinge. Där styr moderaterna och "kamraterna". Huddinge har samma slags problem med valdeltagandet, ja kanske till och med ännu mer tydligt uppdelat. I valet 2006 röstade 77 procent av Huddinges väljare. Däremot bara 48 procent i valdistrikt 3 i Flemingsberg och knappt 52 procent i ett område i Vårby gård. Så går segregationen igen. Inte bara ohälsa, arbetslöshet, utanförskap, sämre skolresultat, sämre service, lägre inkomster, mindre julklappspengar osv. Även det demokratiska engagemanget förefaller påverkas av livet i övrigt. Ett problem tycker några, som Jonas Nygren i Sundbyberg och som vi sossar i Huddinge.

Vi ville att vår kommun skulle göra som Sumpan. En och en halv miljon för särskilda insatser för att, som i Sundbyberg, berätta om hur man röstar. Kanske lite av det jag hörde Amina berätta att hon gjorde som privatperson området Hagalund. Hjälper kvinnor som inte vet hur man gör och knappast har röstat förr. Så ville vi göra i Huddinge. Efter "nej" och "nej" gick moderaterna trots allt med på en tredjedel av pengarna som vi hade i vårt förslag.

Det som moderaterna i Sundbyberg kallar för "röstfiske" har tack och lov deras partivänner i Huddinge i alla fall tyckt vara lite mindre röstfiske och lite mer av seriös satsning på en viktig fördjupning av demokratin.

Fler bloggar:
- Thomas Böhlmark med en rubrik om "vänstern och demokrati" som egentligen inspirerar mig till ett eget inlägg om "Den svenska högern och striden om rösträtten". Får bli ett senare tillfälle...
- Stefan Bergström (C) förefaller också kritisk.
- Mattias Lönnqvist bloggar i frågan utan att tveka men tycker att det är märkligt att så kallade NetRoots-bloggare engagerar sig.
- En av dessa är Krassman som berättar om frågan, liksom Martin Moberg.
- Och självklart bloggar också, för att citera Thomas Böhlmark:"...vänsterns virtuelle pitbull": Alliansfritt.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,