lördag 12 juni 2010

Rubriken "Centern behöver en ny ledare"

Svenska dagbladets ledarblogg får en rad kritiska kommentarer till ett blogginlägg från igår. Egentligen handlar inlägget om det finländska valet och centerns ledare Matti Vanhanens inblandning i oegentligheter. När SvD bloggar om det sätts rubriken som ger utrymme för helt andra tolkningar. Det är inte helt orimligt att läsaren förleds och tror att den stora morgontidningen nu tar sig an borgerlighetens problem: Att partier som centern och kristdemokraterna riskerar att peta Reinfeldt från "makttronen", trots att moderaterna i sig (som vanligt) har goda opinionssiffror. I SCB-mätningen fick det svenska centerpartiet 4,6 procent, en nedgång med 0,8. Men partiet startade året med en bottennoteringar på 3,1 procent.

Centerledaren är en av fyra i den borgerliga alliansen. Man kan säga att Reinfeldt står och faller med Maud Olofsson. Att utvärdera henne som partiledare ankommer förstås på centerpartiet. Men något av huvudet på spiken träffar nog Alliansfritt som efter SCB-mätningen såg ett pressmeddelande från centern om hur man ska göra för att återvinna ungdomsväljare: Svaret är "uppluckring av arbetsrätten", den fråga där partiet också driver kamp mot moderaternas motstånd.

Om Svenska Dagbladets rubrik enbart är en tankevurpa, oaktsamhet, en "grej" som man tror lockar fler läsare än vanligt eller en medveten vinkling för att sända signaler lite sofistikerat är förstås omöjligt för en utomstående att veta. Kanske återkommer Claes Arvidsson i frågan?

Uppdaterat: ...med justering av rubriken: Ordet "parti" i "ledare" fanns inte i SvD:s bloggrubrik....
Korrekt ska det vara.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Förmodligen räcker inte ens ett partiledarbyte för C. Jag tror att en stor del av problemet ligger i att de borgerliga partierna helt enkelt är för lika. Hade de inte varit allierade hade förmodligen opinionsläget varit ett annat.