Men Freivalds hade en "säromständighet": dels var hon sosse, vilket per definition innebär en hårdare medial gransning. Dels hade hon drivit politiskt att ombildning av hyresrätter till bostadsrätter inte borde ske. Så där kan det vara och så där bör det vara: Politiker är förvisso medborgare som ska leva efter lagar som andra. Och inte ställas till juridiskt ansvar på ett annat sätt än "vanliga" medborgare. I fallet Freivalds fanns något annat. Dubbelmoral, sa en del. Oaktat detta: det var annat är lagens bokstav som fick det mediala drevet att gå till storms. (Ja. den som lagt klippet på youtube har nog helt andra avsikter. Mina sympatier i den situation är totalt och fullt på Laila Freivalds sida)
10 år senare har Laila hunnit avgå också som utrikesminister. Den ärofulla posten har nu Carl Bildt, tidigare moderatledare. Idag har Carl Bildt bloggat om den situation han nu har hamnat: det svenska rättsväsendet har beslutat granska ett företag där Bildt varit ledamot i styrelsen. Som Amnesty kommenterar är det bra med en granskning om det finns svenska kopplingar. Om företaget Lundin Oil möjligen har ett ansvar för något som möjligen kan vara att beteckna som allvarligt. Möjligen, möjligen, direkt eller indirekt folkrättsbrott. Vi vet inte. Därför är Amnesty försiktiga. Så är också jag i "domen" om juridiken.
Men.
Det här är inte den politiskt viktiga diskussionen. Okey, skulle det teoretiskt bli en fällande dom mot Carl Bildts företag för brott begångna under hans tid i styrelsen är läget ett och ett solklart sådant. Avång. Men, och för att bemöta några av de kommentarer jag har sett på bloggar och på Twitter idag, det här är inte främst (för mig i alla fall) en juridisk prövning. Nu gäller det hur man ser på Sveriges regering och på utrikesministern, alla utsedda på förtroendeposter. Enbart det faktum att en ansökan har lämnats in om att pröva ansvaret för händelserna, enbart det faktum att en rad har skrivits med Bildts namn kopplat till benämningar "folkrättsbrott" kan förstås påverka en utrikesministers möjligheter att verka. I så motto är det här en replik mot den förnuftige Fredric Kjellberg, och den likaledes kloka Göran Widham.
Jag tycker att Carl Bildt borde tänka på hur ämbetet ska kunna upprätthållas med fullt förtroende. Det ÄR, oavsett vilka partipolitiska aspekter man väger in, orimligt att påstå att inte hans roll i ett företag som nu berörs såsom aktör i Sudan vid den tiden, är obetydlig i ett internationellt sammanhang. Det var en mild skrivning. Rakt på skulle det mer kunna låta: Den är oerhört oerfaren av internationella relationer som tror att det på en internationell scen går att springa omkring obefläckad om man suttit i styrelsen för ett oljebolag som innefattas av en utredning om brott mot folkrätten.
Visst. Politiskt är det det sämsta tiden av alla att ta "time out" eller avgå. Jag tycker att Bildt skulle göra det, för Sveriges skull. För ämbetets skull. Jag har inte i min vildaste fantasi något som gör att jag ser Bildt som "pengatörstande kapitalist som går över människolik för att tjäna pengar" om någon nu tror det. Tvärtom, har jag stor respekt för honom som politiker och person. Han kan, om någon, bli en god valarbetare för alliansen de kommande veckorna. Men att en juridisk prövning ska inledas mot någo som en utrikesminister faktiskt inte får vara ljusår i närheten av bara måste leda i den vägen. Valarbeta, Carl och lämna in en time-out-begäran.
Om Fredrik Reinfeldt
- Det visar att det är valår när till och med juristen Thomas Bodström hittar tid från sina flyttförberedelser till USA för att ge sig in och försöka partipolitisera rättsprocesserDet är moderatledarens och statsministerns kommentar. Vid nu ett stort antal tillfällen har Reinfeldt i pressade situationer gått från statsmannaskap till en retorik och ett sätt att föra debatt som är på samma nivå som de MUF.are som årligen på Första maj skränar i trakterna av Stureplan när demonstrationståget passerar. Det här var botten. Tidernas botten. Reinfeldt må framstå som statsman. Men tar man inte allvarligare på det som nu ligger och skaver på regeringskonstellationens skrov och riskerar att gröpa hål i konstruktionen -namnet Carl Bildt - så klarar man inte att bära sin uppgift.
Och för att upprepa: Det finns en del som under debatten har menat att Carl Bildt är helig och omgärdan av något glänsande mantra, orörbar på vilket all synd ska falla om kritik antyds. Till dem som anpassat sig till den synen förefaller svensk journalistkår höra. Men betänk: Carl Bildt är politiskt tillsatt utrikesminster och ska också politiskt avsättas som detta, nu eller senare.
I ett inlägg skriver Johan Westerholm om den internationella bild som nu kablas ut över världen om Sverige.
Den vetgirige, regeringens PR-konsulter inkluderade, kan då börja med att ta del av vad AFP / Inform, Crime Watch, Seattle Times, Associated Press / CBS, New York Times, Reuters , Reuters 2, The Guardian, Forbes, CBS News, North Africa News, Voice of America, India Times med flera har att säga i ärendet.Det verkar inte bara vara svenska socialdemokrater som ser det som hänt som en nyhet. Möjligtvis undantaget en del svenska medier. Och inte minst borgerligt sinnade bloggare.
- Annarkia bloggar med samma tolkning som jag, ungefär. Jöran Fagerlund ungefär detsamma.
- Svensson skriver här
- Jytte Guteland., Martin Moberg, Peter Johansson,
- Annika Beijbom går igenom en del fakta i företagets bakgrund...
- Eva-Lena Jansson om olja på kostym.
- Thomas Bodström om time-out.
- Peter Högberg om folkrättsbrott och aktiebolag
- Sandro Wennberg
fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, folkbrott, Lundin Oil, carl bildt, alla dessa dagar, regeringen, fredrik reinfeldt, sudan, miljö