onsdag 2 juni 2010

Vänsterns stöd hos de unga väljarna

Ser en till synes glädjestrålande moderat partisekreterare som "twittrar iväg" något om en ny mätning. Det visar sig vara från ett mätföretag jag "aldrig hört talas om" och något som gratistidningen Metro gör ett stort nummer av. Flashback till tidigare under våren visar att de har skrivit om det förr och jag själv bloggat. Då fanns tröst för en uppgiven rödgrön anhängare att hämta i tidigare undersökningar, mycket större sådana, från ex SCB.

Det finns sakligt och politiskt sätt ingen som helst anledning för unga väljare att rösta fram fyra år till med Reinfeldts regering. Ungdomsarbetslöshet på 30 procent och ett haveri på bostadsmarknaden för unga är två starka kort för första- och andragångsväljarna att ta en annan valsedel. De borgerliga saknar lösningar på ungas problem och har som i jobbfrågan bara enstaka tankar om lösningar: "sänkt skatt". De många unga som möter verkligheten ställer betydligt större krav på de politiska företrädarna.

Jag
väljer att förlita mig på nästa SCB-mätning som kommer inom kort och fram till dess luta mig mot tidigare. Att en internetbaserad mätning visar en annan värld och andra resultat väljer jag faktiskt att bortse från, just idag.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Pierre Ringborg sa...

Det är skillnad på när alliansen och rödgröna använder facebook och twitter. De som har makten försöker föringa oppositionen och göra sig själv märkvärdiga medan det ibland kan finnas överdrivna förväntningar i det rödgröna lägret. Undantag finns dock på båda hållen. Men aldrig har blockpolitiken varit så fastlåst som nu och SCB 10 juni blir verkligen intressant vilka marginalerna finns för "blockbytare".

Inge sa...

De nya instituten använder ofta webbpaneler som oftast innebär att S hamnar 4-5 procent under de mätningar som görs med säkrare metoder. Den mätning som DN refererar gjordes för ett antal veckor sedan.

Vi vet att utifrån flera mätningar att det är jämnt mellan blocken i maj. Det svängde väldigt mellan april och maj.Juni,juli,augusti innebär sannolikt ytterligare svängningar.Där jag bor drar vi i gång valrörelsens "näst sista varv på lördag". Lokalt får vi signaler som tyder på mycket god stämning i rödgröna gänget.