fredag 5 februari 2010

Avvecklingen av centerpartiet fortsätter?

Just idag får Centern en del uppmärksamhet när man har kommundagar. Intresset för partiet beror också på det krisläge man befinner sig i. Centern som under Fälldins tid fick stöd av var fjärde väljare såg sig i förra månaden placerad under spärren till riksdagen. Suckar av lättnad blev det möjligen från centerpartistiska strupar efter dagens mätning.

Idag skriver också Peter Hultqvist (S) en analys över centerns läge. Analysen visar partiets utveckling från en folk- och bonderörelse som tog samhällsansvar och som kunde säga nej till kärnkraft med ett djupt miljöengagemang. Den vägen kördes av och i stället fördes partiet av Maud Olofsson till att
"landa i nyliberalism och förtvinade rötter. Centern är idag ett parti som skvalpar omkring i den etablerade borgerlighetens högra ytterkant. Det visar sig i form av punktvisa krav på lägre löner för ungdomar och försämrad anställningstrygghet.
I stället för att avveckla kärnkraften som partiet har stått för "i alla tider" verkar man inte riktade på att avveckla sin egen "rörelse."

Maud
Olofsson gör samma misstag som Reinfeldt. Hennes tes är precis som moderatledaren att politiken är helt rätt men att den har kommunicerats allför dåligt. Att människor själva ser och känner andra som blir utförsäkrade verkar man inte förstå. Att arbetslösheten slår hårt mot enskilda är en del av den svenska verkligheten, inte ett kommunikationsproblem. Att det fortfarande finns behov av att förbättra vården, skolan och omsorgen ser väldigt många. Det kräver både politik och pengar för att kunna betala för de lösningar man vill se genomförda. De sänkta skatterna som nu verkar lite oklart med, har hittills gått före sådana investeringar i vår gemensamma välfärd. 

Kampen fram till valdagen blir tuff. Ett inslag kommer att vara den borgerliga alliansens tjat om att de rödgröna saknar färdiga förslag. De själva framställer sig som färdigpratade men så är det inte. Precis som de rödgröna har alliansen arbetsgrupper som senare ska presentera politik. Och visst är det lite talande att Reinfeldt i gårdagens frågestund i riksdagen pikade Peter Eriksson (mp) för att inte ge besked förrän i april. Samtidigt ser jag Maud Olofssons svar om allianspolitiken: de kommer i vårbudgeten (april) och i ett valmanifest i höst.   

- Mats Engström om vikten att rädda C, Mats Berglund skriver om centerns högersväng, Törnebohms Hotspot om en "kylig och oberörd Maud Olofsson", Fredrik Pettersson om att c har sålt sin själ,
- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Pappapersson sa...

Rent krasst har väl Sossarna rasat lika mycket i opinionen sedan 70-talet som Centerpartiet har gjort?