SKOP brukar vara det institut som ger minst glädjerus om man tillhör (S). Men visst: dagens mätning är den tredje i rad där (S) går framåt till en nivå som är att betrakta som usel, i och för sig. Jag är helt övertygad om att den framgångsrika kongressen med kloka beslut ett starkt, positivt ledarskap och uppvisningen av självförtroende och optimism kommer att ge utdelning framöver.
I Dagens mätning är det helt jämnt mellan blocken. Och fortfarande ligger Sd över spärren. Ju mer uppmärksamhet man får och ju mer fokus man blir i debatten desto högre siffror, oavsett vad man säger. En lärdom inför den skarpa valrörelsen, hoppas jag. Miljöpartiet är Sveriges tredje största parti med 8,6 procent. Moderaterna, som ett tag hoppades på möjligheten att få kalla sig "Sveriges största parti" ligger på drygt 28 procent, fem procentenheter under S.
Alla socialdemokratiska valarbetare som känner glädje må minnas att detta är nationella siffror. Ska partiet fixa ett bra valresultat och återinträda i Rosenbad måste bättre resultat uppnås i storstäderna, inte minst i Stockholms län. Det kräver full fart framåt från...typ nu.
Mer att läsa: Expressen, Aftonbladet,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, moderaterna, opinionen, opinionsläget, val 2010, sverigedemokraterna, alliansen, mona sahlin, fredrik reinfeldt, jimmie åkesson
7 kommentarer:
Skop är ett slags popularitetsmätning. Vilket parti är bäst frågar man - inte vilket parti man ska rösta på. I dagens Skop-mätning kan S notera att partiet gillas av 5 procent fler än de som föredrar M.
Jaha, och hur tänker ni fixa till det i Stockholm län. Genom att köra en lightversion av högerns privatiserings- och utsorteringspolitik?
Eller inriktar er på att få de 20% i förorterna som inte alls röstar att gå till valurnorna 2010?
Det är där vinsten för sossarna ligger!
En del man talar med wsympatiserar med s och mp och svarar också det i undersökningarna. Men på valdagen vill de varken ha Mona Sahlin som statsminster eller kommunister i regeringten, därför kommer många att avstå från att rösta, rösta blankt eller t.o.m. rösta på något av mittenpartierna. Alliansens seger kommer att bli betryggande 2010. 2014 kanske oppositionen kan komma tillbaka i en ny konstellation och, framför allt, med en ny statsminsterkandidat.
Inge: Så är det.
Bengt: Tror att det ligger mycket i vad du säger om att mobilisera i områden med lågt valdeltagande.
anonym: jag tänker förstås försöka bidra till att väljarna både får god kännedom om vår politik och om de stora kvaliteter som mona har som statsministerkandidat. Jag tror det går bra 2010 också
peter
Vi närmar oss valet och statsvetaren Henrik Oscarssons poll of polls (www.henrikoscarsson.com) visar på minskat avstånd mellan blocken. Att vänsterpartiet nu balanserar på fyraprocentsspärren är väl lite problematiskt för det rödgröna blocket? Visst, kristdemokraterna ligger också där men många moderater stödröstar gärna på Kd för att rädda partiet.
Kommer verkligen S-väljarna riskera att lägga sina röster på ett parti som många av dem inte gillar bara för att rädda det??
Mitt tips är att det rödgröna blocket kommer att få problem.
Jag har följt både officiella mätningar och mätningar som inte publiceras i alla tidningar.De mätningar som är intressanta är dem där man räknar med röstvilja d.v.s vem skulle man rösta på om det vore val. - inte vilket parti som är populärast.Min koll visar att S,V,Mp har majoritet i nästan alla mätningar sedan 2006. De första två åren med uppemot 20 procent. Sedan kom en period när De rödgröna skulle samlas till ett alternativ. Då sjönk försprånget och det var jämnt i några mätningar och i en demoskopmätning även ett övertag för Alliansen. Sedan maj i år har bl.a. Novus Opinion och även Sifo, Synovate. Sentio Research och United Minds visat ett övertag på De rödgröna på 4-6 procent.I TV4/Novus väljarbarometer för oktober får de tre partierna i den röd-gröna oppositionen tillsammans stöd av 49,7 procent av väljarna. Resultatet innebär att om de, om det hade varit val idag, skulle få egen majoritet i riksdagen.
De fyra partierna i den borgerliga alliansen får i mätningen tillsammans stöd av 44,2
procent av väljarna.
I Sentio stora mätning som kom i går är skillnaden 49 mot 43,7 d.v.s av samma storleksordning.
Min slutsats är att De rödgröna som nu blivit rejält etablerade inte minst efter S-kongressen har mycket stor chans att vinna 2010. Fast - visst kan det dyka upp sådant som trasslar till det.
Om man ska tro Ladbrokes, vilket man kanske ska , är det just nu totalt utjämnat (1.90-1,90) mellan blocken.
Jag är dock ganska övertygad om att anonym ovan har rätt, och att de borgerliga tar en ganska bekväm valseger. Detta av den enkla anledningen att det blir "på allvar" på valdagen och Mona Sahlin aldrig, hur mycket hon än anstränger sig, kommer att kunna få folk att känna förtroende för henne.
Som icke partipolitisk aktiv känns det inte helt fel. Att komma i regeringsställning redan nästa år med ett extremt tungt beroende av Miljöpartiet hotar att slå sönder partiet för åratal framöver.
SAP behöver nog ett valnederlag till för att förstå att världen har förändrats.
Skicka en kommentar