Det är frustrerande hur många inlägg tar upp skatter fullständigt avskurna från vad skatterna ska användas till. Solnas S-oppositionsråd Johanna Graf som skriver i Aftonbladet med en kritisk ton till DN-artikeln, har ett budskap som är viktigt: "Tala inte först om skatter (-höjning). Utgå från behoven i samhället. Skatternas nivå får sedan följa av ambitionerna med välfärden. Så tolkar jag det.
Just nu reser regeringen runt på budgetresa. Fredrik Reinfeldt dyker ner i kommunSverige som de stora gåvornas givare, med mer pengar till polis, skola och...mer kommer säkert.
Utöver det läggs förslagen om sänkta skatter = trevligt för den enskilde = mindre pengar in = högst tveksamt vad det innebär. Eller? Min frustration beror på att jag inte får budskapen att stämma. Framför allt inte stämma med ansvar för landet, ordning och reda och en hög kvalitet i välfärden.
Flera borgerligt sinnade bloggare har inlägg som dels hävdar att chocken är här och tar exempel med t.e.x "metallare". Nu ska man förstås utgår från att DN-artikeln har lästs före blogginlägg skrivs. Som vanligt på DN debatt kan man / får man krupp av en rubrik som inte alltid har med själva artikeln att göra. (så är det för alla partier). De konkreta handlar om inkomsttagare över en miljon. Det andra om förmögenhetsskatt. Det tredje om ställningstagande till något som fortfarande inte är genomfört.
Det där sista blir alltså en hypotes. Men dagens skarpa förslag handlar om miljonärer och det höjs höga stämmor till deras försvar. Det talas om splittrade sossar och splittrade rödgröna.
Ser att Centerns riksdagsledamot säger så här:
– Det är helt förkastligt att sänka skatten i det ekonomiska läge vi befinner oss i, säger riksdagsledamot Åke Sandström.Ser att Distriktsstyrelsen i Västerbottenscentern säger:
– Inför höstpropositionen måste vi kraftfullt säga nej till sänkta skatter, säger Maria Kristoffersson, vice ordförande i distriktsstyrelsen.Roger Tiefensee, centern har sagt :(obs det lilla ordet "ska)
ska man gå vidare med skattesänkningar för löntagare så ska man också göra skattesänkningar för pensionärernaSka man illustrera att ett nästa steg i skattesänkningarna inte alls är självklart för borgerliga partierna så kan Kd-ledaren Göran Hägglund stå som symbol:
- När vi kristdemokrater prioriterar är nummer ett kommunsektorn, alltså vården, äldreomsorgen och det vi brukar kalla välfärdens kärna. Sedan går också pensionärerna före i vår prioritering.Med detta tänker jag inte ifrågasätta det som är koalitionens signum: förhandlandet. Vad jag däremot vänder mig emot är att en hel borgerlig bloggosfär agiterar som om jorden faller ihop och människor svälts ut i frånvaro av fler sänkta skatter. Den bedömningen gör uppenbarligen inte ens alla borgerliga riksdagsledamöter, partiledare och partisekreterare.
Onsdagen, denna delvis sanslösa, har också bjudit på en första rapport från en rödgrön arbetsgrupp. Den här gången har man gjort ett gediget jobb med att granska alliansregeringens politik under tre år. Rapporten bör läsas. Detaljerna är förstås intressanta. Men jag rekommenderar, precis som jag skrev i ett inlägg, att försöka se helheter. För mig är det ganska ruggigt. Jag vill inte ha ett Sverige med ökade klyftor, något som de facto är här.
Av inläggen att döma har den viktiga rapporten fått ett alldeles för dåligt genomslag, även om ganska många S-inlägg finns. Eftersom ingen annan granskar regeringen förtjänar dock rapporten mycket större uppmärksamhet.
Den kan med fördel läsas av socialdemokratiska partiarbetare som förstås vet att det är Reinfeldt, inte Sahlin, som är motståndaren. Eller hur?
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, skatter, mona sahlin, socialdemokraterna, val 2010, miljöpartiet, thomas östros, skatter, fördelningspolitik, rättvisa, rödgröna.se, alliansen, regeringen,
3 kommentarer:
Finns det bara nyliberala socialdemokrater i ledningen inom Stockholmsområdets kommuner?
Finns det ingen kommunsosse i Storstockholm som försvarar de grundläggande socialdemokratiska grundvärderingarna om jämlikhet och rättfärdighet, solidariskt för ALLA lika i Storstockholm, inte bara för en välmående medelarbetarklass.
Bengt Nilsson, sosse: vet inte riktigt vad du menar med din kommentar. Själv tillhör jag inte någon "nyliberal grupp". Jag känner väl de flesta ledande sossar i länet och ser inte heller där någon sån. De jag känner jobbar dagligen för ökad rättvisa och jämlikhet.
Problemet för dem och för mig och inte minst för länets invånare är att det är moderaterna som styr, i de flesta kommuner, i landstinget och som bekant, i Sverige.
Den största insatsen du och jag kan göra för en rättvisare politik är att se till att Reinfeldt avsätts som statsminister och att vi byter till rödgröna / S-majoriteter i kommuner och landsting. Jag kan garantera dig och andra en sak: det kommer inte att hända om debatten koncentreras kring "fenomenet nyliberala sossar", på det sättet du gör i kommentaren. Det är ett väldigt bra sätt att bidra till fortsatt moderat styre.
P
Jag tror du har helt rätt i att man talar för lite om vad skatterna skall användas till. De kan ju vara både höga eller låga och vilket som kan vara bra eller dåligt bara man har koll på HUR de används. Ingen vill väl betala höga skatter om de inte används på ett bra sätt men har man tydliga indikationer på att de kommer att gå till bra ändamål så är åtminstone jag böjd att hosta upp en slant till det!
Skicka en kommentar